Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Update voor pacemakers die mogelijk kunnen worden gehackt

  Update voor pacemakers die mogelijk kunnen worden gehackt

  Bijna een half miljoen pacemakers die mogelijk kunnen worden gehackt, krijgen een update. Het gaat om geïmplanteerde hartapparaten van St. Jude Medical, dat dit jaar werd overgenomen door Abbott Laboratories.

  Het is niet bekend hoeveel mensen in Nederland zo'n implantaat hebben. Dat wordt nu nagegaan, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). In de Verenigde Staten gaat het om 465.000 apparaten.

  Update-actie

  De IGZ heeft maandag een melding over de kwestie gekregen van de fabrikant. De Belgische Gezondheidsinspectie coördineert voor Europa de update-actie. Volgens de IGZ legt de fabrikant contact met ziekenhuizen en wordt met patiënten met de betreffende pacemaker contact opgenomen. Patiënten kunnen ook contact opnemen met hun cardioloog.

  Kwaadwillenden kunnen implantaten overnemen

  Volgens de Amerikaanse FDA, die de veiligheid van voedsel en medicijnen bewaakt, kunnen kwaadwillenden de slimme implantaten overnemen, zonder dat de drager dat weet. Zo kunnen ze de pacemaker bijvoorbeeld een ander ritme geven. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat de accu sneller leegloopt dan de bedoeling is. Er zijn geen meldingen dat dit ook echt is gebeurd, benadrukt de FDA.

  Paar minuten

  Voor de update moeten patiënten naar een arts. Het duurt een paar minuten. Als het klaar is, kunnen de instellingen van het apparaat alleen worden aangepast als de drager daarvoor toestemming geeft.

  Bron: ANP

 • Ook interessant