Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Tweede Kamer: babbeltrucs moeten zwaarder bestraft worden

    Tweede Kamer: babbeltrucs moeten zwaarder bestraft worden

    De Tweede Kamer wil babbeltrucs zwaarder bestraffen. Initiatiefnemers D66 en SP wijzen erop dat slachtoffers van dieven die zich binnenpraten zich vaak niet meer veilig voelen in hun eigen huis. Een meerderheid van de Tweede Kamer vraagt daarom minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vandaag de strafmaat voor diefstal na een misleidend verhaal met de helft te verhogen.

    'Nu staat op diefstal maximaal vier jaar celstraf, maar als iemand met een onzinverhaal bij goedgelovige mensen binnendringt, mag dat wat ons betreft zes jaar zijn', zegt D66-Kamerlid Groothuizen. De regeringspartij en de oppositiepartij hebben in ieder geval de steun van VVD, PVV, CDA en 50PLUS. De D66'er wijst erop dat de 'misselijkmakende acties' een enorme impact hebben op vaak kwetsbare slachtoffers, die daarna voor de rest van hun leven bang zijn in hun eigen huis.

    Lees: Babbeltrucs: 9 vragen (en antwoorden)

    'Door middel van een babbeltruc jezelf naar binnen te praten om spullen te stelen is wat mij betreft net zo laakbaar als inbreken of inklimmen', zegt Maarten Groothuizen van D66. 'Als je je juist in je woning niet meer veilig kunt voelen is dat natuurlijk ontzettend slecht voor het veiligheidsgevoel', valt zijn SP-collega Michiel van Nispen hem bij.

    'De rechter moet daarom meer ruimte krijgen om hogere straffen uit te delen.' Tot op heden was dat niet mogelijk. In de wet stond wel dat diefstal met 'een vals kostuum' zwaarder kon worden bestraft. Dat is bijvoorbeeld het geval als een dief zich verkleedt als politieagent. Maar dat gaat vaak niet op als een dief met een gelikt verhaal in eigen kleding een huis leegrooft als de bewoner niet oplet. Dat gebeurt vaak bij ouderen, bijvoorbeeld als een zogenaamd toevallige passant vraagt of hij even mag binnenkomen omdat hij collecteert of wil schuilen voor de regen.

    'Passende straf'

    Onverteerbaar, vindt SP-Kamerlid Van Nispen. 'In je woning moet je je veilig kunnen voelen. Wie misbruik maakt van het vertrouwen van anderen, door een babbeltruc of een oplichtingsverhaal, verdient een passende straf.' De SP’er concludeert namelijk dat juist die manier van diefstal bijdraagt aan een gevoel van onveiligheid van slachtoffers.

    Lees ook: Man komt met babbeltruc een woonzorgcentrum in

    Vooral ouderen zijn het slachtoffer van babbeltrucs. De politie begon twee jaar geleden nog een landelijke campagne om bejaarden weerbaarder te maken tegen deze vorm van criminaliteit. Jaarlijks worden volgens een schatting van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid 125.000 pogingen gedaan om mensen te beroven door met een babbeltruc het huis binnen te komen. 25.000 daarvan zouden daadwerkelijk succesvol zijn.

    Bron: ANP, De Telegraaf

  • Ook interessant