Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Twee verdachten fraude vliegcertificaten opgepakt

  Twee verdachten fraude vliegcertificaten opgepakt

  Twee mannen zijn opgepakt voor gesjoemel met medische certificaten voor piloten en luchtverkeersleiders. Dat meldde het Openbaar Ministerie donderdag.

  Honderd van die verklaringen waren vorige maand ongeldig verklaard. Het gaat om verkeersvliegers, hobbyisten, een cabinemedewerker en een verkeersleider.

  Gesjoemel bij keuring

  De twee verdachten werkten voor het European Aviation Medical Center (EAMC) in het Brabantse Rijen. Een van de twee mannen zou de mensen hebben gekeurd, terwijl hij helemaal geen arts is. De andere verdachte zou de handtekening van een bevoegde arts op de certificaten hebben gezet. Ze zijn maandag opgepakt, donderdag vrijgelaten en moeten op 26 november voor de rechter komen. Het OM wil nog niets zeggen over hun motief.

  Opnieuw gekeurd

  Piloten, cabinepersoneel en luchtverkeersleiders moeten lichamelijk en psychologisch worden goedgekeurd voordat ze aan de slag mogen. Na het intrekken van de certificaten moeten ze op de grond blijven en weer worden gekeurd. Het is niet bekend of ze al opnieuw zijn getest. Het is ook niet duidelijk hoeveel mensen na die herkeuring zijn afgekeurd.

  Erkende organisatie

  Het EAMC mag voorlopig niet werken. Omdat het een erkende instantie was, konden de piloten ervan uitgaan dat het centrum in orde was, zegt het OM.

  Extra in de gaten

  Nederland heeft zeven andere medische keuringsinstanties in de luchtvaart en dertien zelfstandige keuringsartsen. De Inspectie Leefomgeving en Transport houdt ze de komende tijd extra in de gaten.

  Bron: ANP

 • Ook interessant