Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Topman' politie maakt mogelijk deel uit van criminele organisatie

  'Topman' politie maakt mogelijk deel uit van criminele organisatie

  Een van de mannen die dinsdag zijn opgepakt bij de grootscheepse actie in Den Haag tegen criminele pakhuizen of ’spookwoningen’ is een topman van de politie. Dat schrijft De Telegraaf. Hij wordt gezien als schakel tussen criminelen en de eigenaren van de huurwoningen waarin miljoenen werden gevonden.

  Dat melden twee goed ingevoerde bronnen van De Telegraaf. De korpsleiding van de politie wil vooralsnog niet reageren. Saillant is dat de man werkt op het hoofdbureau van de politie in Den Haag aan de Nieuwe Uitleg, waar hij rechtstreeks de korpsleiding adviseert.De verdachte heeft een belangrijke functie binnen de directie van de afdeling Facility Management (FM) die gaat over vastgoed en huisvesting binnen het korps. Er werken 75 mensen. De man is dinsdagochtend van zijn bed gelicht en inmiddels geschorst. Naast het strafrechtelijk onderzoek is er een disciplinair, intern onderzoek naar de topman ingesteld. Hij wordt verdacht van witwassen, meldt de politie vrijdag.

  De man werd opgepakt in de

  Nader onderzoek

  De komende tijd doen de politie en het Openbaar Ministerie (OM) naar eigen zeggen nader onderzoek in deze zaak, ook naar de betrokkenheid van de betreffende politiemedewerker. Het disciplinair onderzoek begint zodra de stand van zaken in het strafrechtelijk onderzoek dat toelaat. Tussentijds doet de politie geen mededelingen over de onderzoeken.

  Facilitair Management is een onderdeel binnen de politie dat onder meer gaat over de aanschaf van spullen die agenten nodig hebben om hun werk te kunnen doen, zoals wapens, voertuigen en uniformen. Ook adviseert het onderdeel de korpsleiding over dit soort zaken

  Bij de politieactie op dinsdag werden onder meer miljoenen euro's aan contant geld, vijf vuurwapens, verdovende middelen en veertien auto's in beslag genomen. Hoofdverdachte in de zaak is een 43-jarige man uit Nootdorp. Hij en twee andere verdachten, een 36-jarige Rijswijker en een 57-jarige Zoetermeerder, zouden verhuurbemiddelaars zijn die woningen regelden voor criminelen. Omdat in veel gevallen bij de gemeente niemand in de woningen stond ingeschreven, konden die daardoor ongestoord hun gang gaan.

  Bron: ANP, De Telegraaf

 • Ook interessant