Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Beveiligingslek in Kadaster onthult miljoenen woonadressen

  Beveiligingslek in Kadaster onthult miljoenen woonadressen

  Beveiligingslek in Kadaster onthult miljoenen woonadressen

  Een verontrustend beveiligingslek heeft geleid tot de blootstelling van afgeschermde gegevens in het Nederlandse Kadaster. Het lek maakte het mogelijk voor onbevoegden om eenvoudig toegang te krijgen tot informatie die normaal gesproken streng beschermd is. In het bijzonder werden de woonadressen van miljoenen Nederlanders zichtbaar, wat volgens RTL Nieuws een potentieel risico met zich meebrengt. De gelekte gegevens werden snel aangemerkt als waardevolle buit voor criminelen en andere kwaadwillenden.

  Kadaster, bedoeld voor professionals, blijkt "zo lek als een mandje"

  Het Kadaster, dat oorspronkelijk bedoeld was als een bron van informatie voor professionals zoals deurwaarders, notarissen, makelaars en advocaten, bleek opmerkelijk kwetsbaar te zijn. Onderzoek door RTL Nieuws wees uit dat het platform "zo lek als een mandje" was. RTL Nieuws slaagde erin toegang te verkrijgen tot het normaal afgeschermde gedeelte van het Kadaster. Dit stelde hen in staat om vrijelijk door gegevens van miljoenen Nederlanders te bladeren en hiermee opende zich een potentieel gevaarlijke situatie.

  Risico's voor persoonlijke veiligheid en privacy

  De gelekte informatie vormde niet alleen een bron van zorg voor individuele privacy, maar ook een ernstige bedreiging voor de persoonlijke veiligheid van betrokkenen. Criminelen en oplichters konden de gelekte gegevens misbruiken om individuen op een zeer gerichte en persoonlijke manier te benaderen. Het gevaar reikte verder dan dat, met mogelijkheden voor bedreiging, intimidatie, stalking en doxing. Dit laatste verwijst naar het ongeoorloofd openbaar maken van persoonlijke informatie, wat kan leiden tot ernstige schade.

  Autoriteiten eisen actie; Kadaster moet lek dichten

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nam snel actie tegen deze ernstige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer en veiligheid. De AP eiste onmiddellijke stappen om het lek te dichten en verdere misbruik van de gelekte gegevens te voorkomen. De voorzitter van de AP, Aleid Wolfsen, wees op de gevolgen van dit lek voor bedreigde groepen zoals journalisten, activisten en politici, evenals voor mensen met lastige ex-partners. Het Kadaster, hoewel het erkende dat er problemen waren, stelde dat het huidige wettelijke kader verhinderde dat strengere maatregelen werden ingevoerd om de gelekte informatie te beschermen.

  Bron: BNNVARA

 • Ook interessant