Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Supervirus valt landen aan'

  Een ongekend destructief computervirus voert aanvallen uit op landen, vooral Iran.

  Dat hebben organisaties die zijn gespecialiseerd in het beveiligen van computers laten weten. Computerbeveiliger Kaspersky Lab heeft gemeld dat het virus 'Flame' is ontdekt tijdens onderzoek voor de International Telecommunication Union.

  Het is veel omvangrijker dan Stuxnet dat in 2010 werd ontdekt en aanvallen uitvoerde op computersystemen van Iraanse nucleaire projecten. Flame is een mogelijk meer dan 2 jaar oud spionagevirus en gecompliceerd en functioneel zoals nog geen enkel ander bekend virus, berichtte Kaspersky Lab.

  Het kwaadaardige virus van 20 MB is veel groter en complexer dan de tot dusverre bekende virussen. Volgens Eugene Kaspersky van de Russische onderneming betekent dit een nieuwe fase in de 'cyberwar'. De analyse gaat nog lang duren, vreest Kaspersky. De analyse van de 'superworm' Stuxnet duurde een half jaar en dit is 20 keer groter en ingewikkelder aldus Kaspersky. Het is niet bekend wie of wat er achter zit. Tot de verdachten worden Israël en de VS gerekend omdat die ook verantwoordelijk zouden zijn voor de relatief bescheiden voorgangers van Flame, Stuxnet en Duqu. Duqu zou een ander virus zijn waar een geheime dienst achter zit.

  Volgens medewerkers van de Amerikaanse onderneming Symantec zijn onderdelen van het programma van Flame identiek aan die in april werden gebruikt bij aanvallen op het Iraanse ministerie van Olie. 'Meesterspion' Flame kan behalve gegevens stelen ook computers bedienen en zo microfoons aanzetten en cameraatjes inschakelen. Orla Cox van Symantec zei tegen CNN vermoedt dat een regering achter de code van Flame zit . ,,Het is beroepsmatig opgesteld'' en er moeten veel middelen en mensen bij betrokken zijn.

  Volgens Cox is het aantal slachtoffers nog overzichtelijk en richten beveiligingsexperts zich daar bij hun onderzoek op. Flame zou op dit moment in computersystemen in Iran, Egypte, Israël en de bezette Palestijnse gebieden, Libanon, Saudi-Arabië, Sudan en Syrië zitten.

  Bron: ANP

 • Ook interessant