Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Stoomcursus burgerrechercheur

  Meer dan 200 mensen hebben maandagavond in Weert meegedaan aan een minicursus burgerrechercheur van de politie en de gemeente.

  Doel van de stoomcursus is het gericht inschakelen van burgers bij het vinden van de daders van de tientallen autobranden die Weert sinds drie jaar teisteren.

  De politie verwacht veel van de inzet van burgerrechercheurs. Volgens Jeroen Frijns van de recherche in Midden-Limburg is een dergelijke cursus niet uniek, maar komt het middel niet veel voor. Ook in Laren wordt een soortgelijke cursus gegeven. ,,Het gaat om een nieuwe methodiek'', zei Frijns. Nieuw in deze aanpak is ook dat de burgerrechercheurs, die ogen en oren van de recherche zijn, periodiek op de hoogte worden gehouden van de voortgang van het onderzoek.

  Drie jaar geleden zocht de politie de brandstichters vooral in het drugsmilieu. Maar sinds 2010 verandert dat beeld geleidelijk.

  Frijns onderscheidt drie soorten brandstichtingen in Weert. De willekeurige, waarbij de dader om het even welke auto als doelwit kiest; de brandstichting uit wraak door criminelen onder elkaar; en de verzekeringsfraude waarbij mensen meeliften met de nu al 63 brandstichtingen sinds januari 2010. Het net om deze laatste groep sluit zich, kondigde Frijns aan.

  Opvallend is dat er in Weert de afgelopen twee jaar in de maand juli geen enkele aangestoken autobrand was.

  Bron: ANP

 • Ook interessant