Na een aantal rustige jaren is nu weer een stijgende lijn zichtbaar wat betreft webwinkelfraude, meldt het AD. Ook ziet Thuiswinkel.org een toename in malafide webshops.
In de afgelopen twee jaar is een daling te zien wat betreft webwinkelfraude, blijkt uit recente cijfers van het CBS (bron). Behalve betaalde producten die klanten nooit ontvangen, betreft dit ook online ticketfraude en geleverde diensten die nooit worden betaald. Volgens een analyse van het AD zijn er van januari tot mei 2024, zo’n 33 duizend gevallen van fraude gemeld. Ruim de helft van deze meldingen betreft malafide webwinkels of online winkel platformen zoals Marktplaats, aldus een politiewoordvoerder. Dit komt neer op gemiddeld zes fraudemeldingen per uur.
Ook de meest recente cijfers van het CBS laten zien dat fraude bij aankopen de meest voorkomende vorm van online fraude is. Ook blijkt uit deze cijfers dat mensen minder vaak meldingen doen van webwinkelfraude. Het algemene sentiment omtrent het doen van aangiften, is dat het vertrouwen is gedaald. Er wordt gedacht dat het toch op niets uitmondt of voor kleine bedragen niet de moeite waard is. Echter is er volgens de politie wel een kleine stijging (van twee naar acht procent) in webwinkelfraude zaken waarbij er een verdachte was gesignaleerd. In een eerder artikel van Opgelicht?! staat dat de politie benadrukt om juíst wel aangifte te doen, aangezien een bank pas bij de derde melding op een bepaald rekening wordt geïnformeerd. Hoe meer meldingen er zijn, des te groter de kans dat de politie in actie kan komen.
Hoe herken je malafide webshops?
- Het is lang niet altijd voor de hand liggend dat een webshop niet deugt, let goed op deze signalen om nepwebwinkels te herkennen:
- De webshop bestaat pas een paar dagen of weken.
- De webshop heeft geen KVK- en/of btw-nummer.
- Er zijn nauwelijks contactmogelijkheden.Een mailadres, telefoonnummer of contactformulier zijn bijvoorbeeld nergens op de website te vinden.
- De site heeft geen beveiligingscertificaat. De URL van de webwinkel begint niet met ‘https://’. Als de site over een certificaat beschikt, kun je links op het slotje klikken om te zien tot welke datum het beveiligingscertificaat geldig is.
Wordt op de hoogte gehouden van nieuwe nepwebwinkels met de gratis Opgelicht?!-app (Android en iOS).
Ben je toch slachtoffer geworden?
- Wees niet te hard voor jezelf, het gebeurt veel vaker dan je denkt. Erover praten lucht juist op, kan nieuwe inzichten geven en helpt voorkomen dat er meer mensen slachtoffer worden, dus weg met die cyberschaamte.
- Doe een melding van de malafide webshop bij Opgelicht?!, zo kunnen wij helpen voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.