Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Skimmers veroordeeld

  Twaalf van dertien personen die door het Openbaar Ministerie (OM) werden beschuldigd van o.a. skimmen en daaraan gerelateerde strafbare feiten zijn door de rechtbank veroordeeld.

  De groep verdachten bestond uit vier broers, twee zussen, hun vader en moeder, de vrouw van een van de broers, en vier vrienden dan wel bekenden van de broers.

  De drie hoofdverdachten, waaronder de zijn veroordeeld tot celstraffen van 37 tot 51 maanden. Deze verdachten (26, 27 en 28 jaar oud) waren de spil de omvangrijke fraude. De skimmers deden zich voor als TNT medewerkers die een pakketje kwamen brengen. Ze lieten hun slachtoffers een bedrag van ongeveer € 0,96 aan bezorgkosten pinnen met een geprepareerd mobiel pinapparaat. Met de vervolgens valselijk opgemaakte passen werd geld opgenomen en een aanzienlijk geldbedrag buitgemaakt. De slachtoffers waren meestal alleenstaande oudere dames.

  Op verschillende adressen waar doorzoekingen plaatsvonden en waar de verdachten in 2009 zijn aangehouden, zijn grote geldbedragen aangetroffen die door de verdachten zijn witgewassen. Er is rond de €150.000 in beslag genomen. Naar schatting gaat het om minimaal enkele tonnen aan gestolen geld.

  De rechtbank heeft gezien de ernst van de feiten aanleiding gezien om in sommige gevallen zwaarder te straffen dan door de officier van justitie was geëist in verband met de rol van verdachten, de grote hoeveelheid slachtoffers en de lange periode waarin zij deze feiten hebben gepleegd. Het ging om bijna driehonderd aangiften van alleenstaande dames, vaak weduwen tussen 60 en 102 jaar oud. De slachtoffers werden in heel Nederland gemaakt. Een Bovenregionaal Recherche Team (BRT) van Politie Amsterdam-Amstelland is vier maanden met het onderzoek bezig geweest.

  Een andere verdachte broer die in het kader van dit onderzoek ook was aangehouden, is onder meer veroordeeld voor skim-activiteiten en witwassen in 2007 terwijl hij werkzaam was als medewerker van een bezorgservice. Hij werd veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf. Zijn vrouw is wegens witwassen en bijstandsfraude veroordeeld tot een werkstraf van 200 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden.

  De moeder en twee zussen van de hoofdverdachten zijn veroordeeld voor het witwassen van grote geldbedragen door deze in geldbuidels onder hun kleding te verstoppen. Moeder is veroordeeld tot 99 dagen gevangenisstraf en de twee zussen tot werkstraffen van 100 uren. De vader die ook als verdachte was aangehouden, is vrijgesproken omdat niet bewezen kon worden dat hij van het skimmen of het geld wist.

  Een vierde broer is veroordeeld voor de verduistering van een poststuk. De betrokkenheid van hem bij de skim-activiteiten acht de rechtbank niet bewezen.

  Drie andere verdachten die door de rechtbank verantwoordelijk worden gehouden voor een aantal skim- dan wel pinactiviteiten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 268 dagen tot 18 maanden.

  Bron: OM

 • Ook interessant