Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Schoonmaakbedrijven doelwit van oplichters

  Schoonmaakbedrijven doelwit van oplichters

  Een groep oplichters heeft het gemunt op bedrijven die werkzaam zijn in de schoonmaakbranche. Schoonmaakbedrijven moeten daarom extra alert zijn op verzoeken om informatie van onbekende partijen, zo meldt de Fraudehelpdesk.

  De oplichters benaderen de bedrijven via e-mails die ze versturen uit naam van een bestaand bedrijf. Dit bedrijf is zogenaamd ontevreden over hun huidige schoonmaakbedrijf en wil een offerte opvragen. Schoonmaakbedrijven Het zou gaan om een grote opdracht.

  Social engineering

  Het nepbedrijf vraagt via de mail om referenties van grote bestaande klanten en de bijbehorende contactpersonen. Deze informatie zal echter door de oplichters misbruikt. De techniek die de oplichters toepassen heet social engineering. Ze verzamelen verschillende kleine stukjes informatie die vaak vrij toegankelijk is en bundelen dit. Vervolgens proberen ze met deze schat aan informatie partijen op te lichten. Social engineering gebeurt ook vaak via telefoongesprekken, door bijvoorbeeld een valse enquête af te nemen.

  Volgens de Fraudehelpdesk is de groep oplichters die nu actief is te linken aan eerdere gevallen van oplichting. De informatie die de groep toen bij bedrijven wist lost te peuteren gebruikten ze om valse facturen te verzenden. Een aantal bedrijven werd voor tienduizenden euro’s gedupeerd.

  Tips voor schoonmaakbedrijven

  - Wees terughoudend met het verstrekken van informatie als het verzoek van een onbekende partij komt.? Wees extra voorzichtig als u per e-mail het verzoek krijgt een offerte uit te brengen, zonder dat er voorafgaand telefonisch contact is geweest.

  - Als een klant meldt dat een rekeningnummer of contactgegevens zijn gewijzigd, controleer dit altijd via de gegevens die bij u bekend zijn.

 • Ook interessant