Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Schade door phishing verdubbeld

  Schade door phishing verdubbeld

  Cybercriminelen hebben in de eerste helft van dit jaar veel meer geld buitgemaakt met phishing, waarbij ze via valse e-mails, appjes of per telefoon hengelen naar toegangscodes voor internetbankieren. De schade voor Nederlandse rekeninghouders is in een jaar tijd meer dan verdubbeld.

  Door gesjoemel met internetbankieren maakten criminelen in de eerste zes maanden van 2018 in totaal 1,56 miljoen euro buit, waarvan 85 procent het gevolg is van phishing. Een jaar eerder kostte fraude via internetrekeningen Nederlanders nog 679.000 euro, melden de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland.

  Valse e-mails moeilijker te onderscheiden

  Volgens de brancheverenigingen zijn de vervalste e-mails steeds moeilijker te onderscheiden van echte berichten van bijvoorbeeld banken of overheidsinstanties. Daarnaast zijn dit jaar veel meer phishingberichten verzonden.

  Banken treden sneller op tegen phishing

  Op de langere termijn is er overigens sprake van een gestage daling van phishing en andere vormen van fraude met internetbankieren. Dat kostte in het piekjaar 2011 nog 35 miljoen euro. Volgens Betaalvereniging Nederland zijn consumenten zich sindsdien stukken bewuster geworden van de gevaren die in hun inbox loeren. Daarnaast treden banken sneller op tegen phishing, bijvoorbeeld door vervalste websites zo snel mogelijk te laten blokkeren.

  Advies van banken

  Banken drukken hun klanten op het hart nooit wachtwoorden te geven via e-mail, telefoon of social media. Daarnaast adviseren ze klanten niet te klikken op linkjes in verdachte e-mails, maar zelf het webadres van hun bank in te vullen in de browser.

  Phishing is één van de manieren waarop wordt gefraudeerd met betaalmiddelen. Alle betaalfraude bij elkaar kostte het eerste halfjaar 5,55 miljoen euro, een daling van 9 procent ten opzichte van een jaar eerder.

  Bij Opgelicht?! proberen we u zo goed mogelijk te informeren over hoe u niet het slachtoffer van phishing wordt.

  Tips om je te verweren tegen phishing

  Bron: ANP

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant