Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Record: bijna 13.000 verzekeringsfraudeurs opgespoord

  Record: bijna 13.000 verzekeringsfraudeurs opgespoord

  Verzekeraars hebben afgelopen jaar 12.879 gevallen aangetoond waarin iemand verzekeringsfraude heeft gepleegd. Dat is 12 procent meer dan in 2017. Sinds er fraudecijfers worden bijgehouden, lag dit aantal nog nooit zo hoog, meldt het Verbond van Verzekeraars.

  Het verbond baseert zich op cijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit. Verzekeraars hebben afgelopen jaar 45.000 fraudesignalen onderzocht, waarbij dus bij een kwart van de zaken fraude is vastgesteld. Daarmee zeggen de verzekeraars in 2018 gezamenlijk 82 miljoen euro te hebben bespaard.

  Zakelijke fraude

  Voor het eerst komt het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit ook met cijfers over fraude met zakelijke verzekeringen. Vorig jaar hebben verzekeraars 2500 onderzoeken uitgevoerd naar mogelijke fraude door ondernemers. Daarbij zijn uiteindelijk 595 fraudegevallen aan het licht gebracht. Voorbeelden hiervan zijn het in scène zetten van overvallen en inbraken of het in brand steken van een eigen bedrijfspand.

  Hogere premie

  Het tegengaan en opsporen van fraude is belangrijk omdat volgens de verzekeraars elk gezin door dit soort bedrog gemiddeld tientallen euro's per jaar te veel premie betaalt.

  Experiment

  Overigens doet het verbond mee aan een experiment van de politie en het Openbaar Ministerie. Dat is erop gericht om door de verzekeraars bewezen gevallen van fraude rechtstreeks naar het OM te sturen. Dat beoordeelt of de zaak naar de strafrechter gaat. De rechter moet nog wel beoordelen of deze methode van privaat onderzoek (door de verzekeraars) en strafrechtelijke afdoening juridisch wel mag.

  Bron: ANP

 • Ook interessant