Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Rechtbank verzoekt psychiatrisch onderzoek voor Niels D.

  Rechtbank verzoekt psychiatrisch onderzoek voor Niels D.

  Keer op keer dupeerde Niels D. vrouwen die hij ontmoette via internet. Afgelopen vrijdag stond hij voor de strafrechter, nadat hij in augustus werd opgepakt in Maastricht. Er werd geen cel tegen hem geëist, maar op verzoek van de rechtbank wordt Niels D. psychiatrisch onderzocht.

  Vorig jaar april besteedde Opgelicht?! aandacht aan de praktijken van Niels D. Zo vertelden meerdere vrouwen over hoe zij werden ingepalmd door Niels. Niels schermde met een goede baan en een huis dat in aankoop was, en zo lukte het hem al snel om tijdelijk onderdak te vinden bij de dames met wie hij een beginnende relatie onderhield. Hij pretendeerde ook zeer ernstig ziek te zijn, wat verklaarde waarom hij niet naar zijn werk kon. Van één van de vrouwen wist hij zich de pinpas in handen te krijgen en haalde hij haar spaarrekening en die van haar kinderen leeg.

  Onder andere voor de wijze waarop hij deze vrouw dupeerde stond Niels D. vrijdag terecht. Hem wordt onder andere verweten dat hij zich voorstelde met een valse naam. De vrouwen wisten dan ook niet dat ze met Niels D. te maken hadden, maar waren in de veronderstelling dat hun nieuwe vriend Arthur of Franklin heette.

  Bij meerdere vrouwen bestelde hij spullen op hun kosten en op hun adres. Ook de facturen voor zorgkosten werden op hun adres bezorgd. Daarnaast eigende hij zich geld toe dat niet van hem was en beloofde hij dat terug te betalen. Dat deed hij niet, zogenaamd vanwege storingen bij de bank. Niels D. wordt aangerekend dat hij niet schroomde om bankafschriften te vervalsen om de vrouwen in de luren te leggen.

  Voor de rechtbank erkende Niels D. enkele feiten, maar ontkende hij ook veel. Zo werd hij ook aangesproken op een vervalst vonnis dat met Opgelicht?! te maken heeft. In een uitspraak van 2016 van de rechtbank in Alkmaar zou besloten zijn dat Opgelicht?! Niels 50.000 euro moet betalen. In 2016 bestond de rechtbank in Alkmaar echter niet en zou de uitzending van Niels D. in Opgelicht?! nog moeten komen.

  Over de geestelijke toestand van Niels D. ligt al een rapport van een psycholoog klaar, waarin klinische opname wordt geadviseerd. De rechtbank wil echter extra onderzoek. Op 6 juni gaat de zaak verder. Dan worden een psycholoog en psychiater gehoord.

  Gerelateerd

 • Ook interessant