Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Rechtbank behandelt eerste proefprocessen verzekeringsfraude

  Rechtbank behandelt eerste proefprocessen verzekeringsfraude

  De rechtbank in Dordrecht behandelt dinsdag twee proefprocessen over verzekeringsfraude. In deze zaken, waarbij drie verdachten zijn, heeft niet de politie maar de verzekeraars zelf de vermeende fraude onderzocht. De informatie daaruit is aan het Openbaar Ministerie overhandigd, die de resultaten aan de rechter zal voorleggen. In een van de twee zaken hebben betrokkenen mogelijk een auto-ongeluk in scène gezet waarna ze duizenden euro's bij hun verzekeraar wilden claimen.

  De proefprocessen vloeien voort uit een afspraak die in juli 2017 is gesloten tussen het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland, de politie en het Openbaar Ministerie. Het beoogde doel is dat het OM meer verzekeringsfraudezaken kan vervolgen voor de strafrechter, waarbij evenveel en wellicht minder inzet van de politie nodig is dan nu het geval is.

  Lees ook: Openbaar Ministerie wil verzekeringsfraude anders behandelen en start pilot

  Bij fraude kunnen verzekeraars de betrokkenen nu al wel sancties opleggen via het burgerrecht. Daarvoor moet de verzekeraar een dossier opbouwen, waarbij speciaal personeel de verdachten bevraagt.

  Met de proefprocessen willen de verzekeraars en het OM kijken hoe de rechtbank oordeelt over hun samenwerking bij de opbouw van het dossier. Daarna kunnen ze kijken of er aanpassingen nodig zijn.

  Update: Proefproces sneuvelt direct

  Het eerste proefproces over verzekeringsfraude is al gesneuveld in de voorfase. De rechtbank in Dordrecht oordeelde dinsdag aan het begin van de zitting dat de manier van onderzoek niet door de beugel kan.

  Het Openbaar Ministerie wilde met de resultaten meerdere verdachten gaan vervolgen, maar dat mag niet omdat verzekeringsfunctionarissen geen wettelijke bevoegheid hebben om opsporingsonderzoek te doen, stelde de rechtbank vast. Bemoeienis of regie van het OM bij het onderzoek is niet voldoende.

  Rechtbank heeft niet inhoudelijk naar de zaak gekeken

  De rechtbank volgde daarmee een verzoek van de advocaat van de verdachte om het OM niet-ontvankelijk te verklaren. Dat betekent dat de rechtbank dus niet inhoudelijk naar de kwestie heeft gekeken. In deze zaak draaide het om een man uit Den Haag die whiplash-klachten zou hebben voorgewend om bijna een ton aan verzekeringsgeld te kunnen opstrijken. Hij zou daartoe nota's en facturen hebben vervalst. Een andere zaak betrof een aanrijding die mogelijk in scène is gezet.

  Het zit de verzekeraars dwars dat ze jaarlijks voor ruim 100 miljoen euro benadeeld worden door fraude en dat er, door te weinig politiecapaciteit, nauwelijks iemand voor de strafrechter komt. Hooguit worden via het burgerrecht sancties opgelegd aan de betrokkene. Door de schade betalen consumenten een hogere premie.

  De aanklagers denken nog na over een hoger beroep tegen het besluit over de niet-ontvankelijkheid of over andere oplossingen om fraude te vervolgen.

  Bron: ANP

 • Ook interessant