Bij de Rabobank hebben zich al tientallen mensen gemeld die financieel benadeeld zijn door de truc met de Rabo Scanner.
De oplichter maakt gemeen misbruik van de situatie. Hij creëert veel afleiding, waardoor de klant niet al te oplettend is. In sommige gevallen worden dreigementen geuit om klanten tot afgifte van de code over te laten gaan. Wat klanten volgens de bank vooral moeten onthouden, is dat de scanner niet liegt. Ook al zegt de verkoper dat het zo ingesteld is. Op de scanner staat wat er uitgevoerd wordt! Zakelijk bankieren gaat niet anders dan gewone overboekingen.
In deze scam zijn de fraudebetalingen niet te onderscheiden van echte betalingen die wel uitgevoerd zijn door de rekeninghouder zelf. Volgens de bank is de kleurencode veilig. Hij kan niet nagemaakt worden. De kleurencode is in deze fraude dan ook niet het probleem, maar het gaat om het negeren van berichten op de scanner, aldus de bank. De Raboscanner liegt niet. De berichten die er staan, worden daadwerkelijk uitgevoerd.
Onderzoek van de bank leert dat de overgeboekte bedragen al verdwenen zijn voordat de klant zijn bank heeft gebeld. De overboekingen gaan naar een ander Rabobank-rekeningnummer, wat betekent dat het geld er direct op staat. Geld is binnen no time weg. Het is alweer overgeboekt, gepind of betaald in een webshop of winkel. Er is daardoor niets meer te halen. Hoe snel de klant ook reageert, op het moment dat de fraudeur de ontvangen code invoert, is het geld al weg.
Doordat gedupeerden persoonlijke codes hebben gedeeld met derden, gaat de bank niet over tot schadevergoeding. Naast je pincode, moet je ook inlogcodes en bevestigingscodes geheim houden. De bank kan niet vaak genoeg benadrukken geen codes met derden te delen. Klanten zijn geïnformeerd over veilig gebruik bij de introductie van de scanner. Ook in het verpakkingsdoosje staan veiligheidsinstructies. Meer informatie is te vinden op de site van de bank zelf: www.rabobank.nl/particulieren/veiligbankieren