Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie start onderzoek na babbeltruc Deventer

  Politie start onderzoek na babbeltruc Deventer

  Een 81-jarige vrouw uit Deventer is vrijdag 29 december slachtoffer geworden van een babbeltruc waarbij haar pinpas is buitgemaakt. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

  Rond 19:00 uur die avond werd er bij het slachtoffer aangebeld door een man die zei monteur te zijn. Hij wilde de badkamer van de vrouw controleren in verband met lekkage bij de bovenburen. Het slachtoffer liet de man binnen, maar kreeg snel argwaan. Plots stond ook een tweede man in de gang. Toen de vrouw het tweetal vragen begon te stellen, verdwenen zij gauw. Kort hierna bleek de pinpas van de vrouw uit haar tas zijn weggenomen. Deze werd direct geblokkeerd. Even later kreeg het slachtoffer een telefoontje van een zogenaamde bankmedewerker. Toen hij doorkreeg dat de vrouw hem niet vertrouwde, werd de verbinding verbroken. Vermoedelijk wilde hij de pincode achterhalen. De politie is een onderzoek gestart.

  Pas op voor deze truc

  Kortgeleden waarschuwden wij voor deze truc die veel wordt gebruikt in de omgeving van Amsterdam. Echter blijkt nu dat deze truc door heel Nederland voorkomt. Wees dus alert!

  Politie geeft tips

  Op de website van de politie worden er meerdere tips gegeven om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van een babbeltruc:

  • Kijk voor je de deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Ken je de persoon niet en vertrouw je het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouw je het nog niet? Bel dan 112.

  • Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor je eigen bezoek.

  • Zorg dat je de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in je deur maken. Zo kun je zien wie er voor de deur staat zonder deze open te doen.

  • Medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij en zelfs de thuiszorg komen nooit onaangekondigd bij je aan de deur. Zij maken altijd vooraf een afspraak!

  • Vraag bij twijfel om legitimatie, ook als de persoon zegt namens de gemeente, een bedrijf of een instelling te komen. Indien je dan nog twijfelt, is het verstandig om vóór dat je de persoon binnenlaat ter controle te bellen naar het betreffende bedrijf of instantie.

  • Personen die zich niet kunnen of willen legitimeren, laat je gewoon niet binnen. Als je het niet vertrouwt, bel dan direct de politie via telefoonnummer 112 en geef het signalement door van de persoon die aan de deur stond.

  • Geef nooit je bankpas en/of pincode af. Ook niet aan medewerkers van de bank of politie (2017596324).

  Wil je meer informatie? Lees hier ons artikel over dit onderwerp.

  Bron: Politie.nl

  Gerelateerd

 • Ook interessant