Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Politie onderzoekt fraude met inzamelingsactie flatbrand Arnhem

    Politie onderzoekt fraude met inzamelingsactie flatbrand Arnhem

    De politie onderzoekt of een inwoner van Boxmeer een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de flatbrand in Arnhem heeft misbruikt om er zelf beter van te worden. De man zou de tekst van de officiële actie op zijn pagina's op sociale media hebben geplaatst, maar daar zijn eigen bankrekeningnummer aan hebben toegevoegd.

    Bij de flatbrand in de ochtend van nieuwjaarsdag kwamen een vader en zijn 4-jarige zoontje om het leven. De moeder en haar dochter van 8 jaar raakten zwaargewond. Enkele dagen na het drama begonnen vrienden van het getroffen gezin een inzamelingsactie op internet, omdat de moeder en haar dochter financiële hulp nodig hebben. Via doneeractie.nl is ondertussen bijna 14.000 euro geschonken.

    Doneeractie.nl

    Op doneeractie.nl verzekeren de initiatiefnemers dinsdagmorgen dat hun actie de officiële inzameling is, waarvan de familie op de hoogte is. De man uit Boxmeer heeft zijn oproep op internet verwijderd, nadat de krant De Gelderlander hem daar vragen over stelde. Of hij geld heeft opgehaald kan de politie nog niet zeggen.

    Tekst gekopieerd, rekeningnummer gewijzigd

    De recherche onderzoekt of een 49-jarige man uit Boxmeer de tekst van de officiële inzamelingsactie voor eigen gewin heeft misbruikt. Hij kopieerde de tekst van de officiële inzameling en verspreidde deze een aantal maal via Twitter en Facebook. Hij plaatste echter wel zijn eigen bankrekeningnummer bij deze oproepen.

    Op 6 januari werd de gekopieerde oproep voor het eerst door de man gedeeld, en dat ging allemaal zonder overleg met de organisatie van de officiële inzameling. De Gelderlander informeerde naar een toelichting en kreeg het volgende antwoord: 'Ik kan zelf niet zo goed schrijven, daarom heb ik die tekst zo overgenomen. Ik kan wel behoorlijk goed schrijven, maar niet zo dat het goed overkomt.'

    Politie neemt de zaak hoog op

    Een woordvoerder van de politie laat weten de zaak 'heel serieus' te nemen, ook al beweert de man dat hij louter goede intenties heeft. 'Ik moet toch zelf weten wat ik doe? Maar ach, ik schei er toch mee uit. Mensen noemen me een oplichter, terwijl ik dat niet ben', aldus de man. Op een aantal inmiddels verwijderde Facebookberichten regende het woedende berichten van mensen die de zaak overduidelijk niet helemaal vertrouwden.

    Inzamelingen namens niet-bestaande stichtingen

    Wat niet helpt, is dat de inwoner van Boxmeer in het verleden vaker geld in heeft geprobeerd te zamelen voor goede doelen. Daarbij gebruikte hij telkens zijn eigen bankrekeningnummer, net als nu. Volgens De Gelderlander gebeurde dat onder de naam van veelal niet bestaande stichtingen, onder meer ook op doneeractie.nl, op Facebook en in huis-aan-huiskranten. 

    De man ontkent overigens in alle toonaarden dat er sprake is van kwaadaardige intenties: 'We zijn gewoon een nette, goede stichting. We staan gewoon ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. We zamelen bijvoorbeeld ook speelgoed in voor arme mensen. Maar mensen weten niet hoe wij werken. Ze komen niet vragen: klopt het wel? Ik word er zo moe van. Zeg dat maar. Zeg dat maar tegen die mensen, dat ik er mee stop. Zullen ze wel blij mee zijn.'

    Bron: ANP / De Gelderlander / Doneeractie.nl

  • Ook interessant