Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pieter K. opgepakt

  Beruchte Nederlandse oplichter is Pieter K. is in Spanje opgepakt.

  Pieter K. (64) werd door Duitsland gezocht omdat hij tienduizenden mensen geld afhandig zou hebben gemaakt.

  In totaal zou het om een bedrag van 1,76 miljoen euro gaan, meldden Spaanse media zaterdag. In het verleden besteedde Opgelicht?! meerdere malen aandacht aan de praktijken van K.

  Mobiele app

  K. wist bij elke gedupeerde een bedrag van 19,95 euro af te boeken. Dat was zogenaamd voor een mobiele app, maar sommige gedupeerden hadden niet eens een smartphone of een tabletcomputer, laat staan apps. Het is niet duidelijk hoe K. bij de rekeningen kon komen.

  Opgepakt

  K. werd afgelopen maandag opgepakt in de zuidelijke plaats Santa Pola bij Alicante. Hij is overgebracht naar Madrid. Een rechter daar moet beslissen of hij kan worden uitgeleverd aan Duitsland. Hij zou 10 jaar celstraf kunnen krijgen.

  Verleden als oplichter

  K. heeft een verleden als oplichter. Zo werd hij in 2001 in Antwerpen veroordeeld tot 4 jaar cel. Hij zou drie bedrijven failliet hebben laten verklaren, zodat hij daar financieel van kon profiteren. In Luik was hij eerder voor hetzelfde veroordeeld. In Genk werd hij opgepakt toen hij bij een bank probeerde een gestolen cheque ter waarde van 3,3 miljoen gulden verzilveren.

  Nationale Faillissements Preventielijn

  In 1999 was hij in Nederland in opspraak gekomen. Hij had de Nationale Faillissements Preventielijn opgezet, maar dat bleek vooral een methode om mensen geld uit de zak te kloppen. Al snel regende het klachten van gedupeerden. De lijn werd officieel in gebruik genomen door de toenmalige staatssecretaris Ybema (Economische Zaken). Hij moest zich in de Tweede Kamer verantwoorden.

  Drugshandel

  In de eerste helft van de jaren 90 kwam K. om een andere reden in aanraking met justitie. In 1994 kreeg hij 4,5 jaar celstraf omdat hij honderden kilo's hasj en amfetaminen had geëxporteerd naar Engeland en Zweden. Hij kreeg een redelijk milde straf, omdat hij kroongetuige was in een moordzaak. Dankzij de verklaring van K. werd de wurgmoord op een Eindhovense vrouw opgelost.

  Bron: ANP

  Foto: Shutterstock

 • Ook interessant