Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Opgepakte Nederlandse vleesfraudeur Jan F. wil celstraf in Spanje uitzitten

  Opgepakte Nederlandse vleesfraudeur Jan F. wil celstraf in Spanje uitzitten

  De Nederlandse vleeshandelaar Jan (Johannes) F., die eind juli op verzoek van Frankrijk werd opgepakt in zijn Spaanse woonplaats Calpe, heeft aangegeven dat hij zijn celstraf in Spanje wil uitzitten. F. werd afgelopen april door de rechtbank in Parijs bij verstek veroordeeld tot twee jaar cel wegens georganiseerde fraude met paardenvlees en valsheid in geschrifte.

  Volgens de Spaanse wet is het toegestaan dat Spanjaarden of andere ingezeten hun buitenlandse straf in Spanje uitzitten. De kans dat F. in Spanje blijft is bovendien groot, omdat er al sinds 2017 een vooronderzoek tegen hem loopt in een ander paardenvleesschandaal dan dat waar hij in Frankrijk voor is veroordeeld. Hij kreeg daarnaast een beroepsverbod opgelegd, waardoor hij in Frankrijk niet meer professioneel aan de slag kan in de vleesindustrie.

  In deze zaak werd F. schuldig bevonden aan het leveren van Roemeens paardenvlees aan het vleesbedrijf Spanghero. Dat bedrijf verkocht het vlees tussen 2011 en 2013 vervolgens als rundvlees aan haar afnemers. Uiteindelijk belandde zo'n 500 ton paardenvlees in zeker zes Europese landen in de schappen: de aanklager stelde dat het om een van de grootste voedselschandalen van de afgelopen jaren ging. F. werd beschouwd als 'de grote organisator' van de zwendel.

  Eerder veroordeeld in Nederland

  F. was al eerder gearresteerd in Spanje, maar kwam in afwachting van zijn proces op vrije voeten. Maar ook in Nederland kwam hij in aanraking met justitie: in 2013 werd hij in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 50.000 euro.

  Ook in deze zaak werd gesjoemeld met miljoenen kilo's paardenvlees afkomstig uit Mexico en BraziliĆ«. Het AD weet te vertellen dat dit vlees op papier als halal geslacht rundvlees werd verkocht aan een halal runderslagerij in Amsterdam. In werkelijkheid belandde dit vlees echter bij Franse afnemers. F. heeft in deze zaak een bekentenis afgelegd en het Openbaar Ministerie vorderde vervolgens 3,8 miljoen euro aan crimineel verdiend geld terug.

  Bron: ANP / AD.nl

 • Ook interessant