Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Phishingmail uit naam van iDeal

  Phishingmail uit naam van iDeal

  Afgelopen weekend zijn phishingmails opgedoken uit naam van iDeal. Het zijn bevestigingsmails van een 'bestelling' bij Scootercity B.V.

  Volgens de mail is er een aankoop gedaan bij Scootercity, verderop in de mail opeens 'Scooterland' geheten, van 2.929,00 euro. Dit bedrag wordt op maandag 30 juni automatisch geïncasseerd. Om dit te voorkomen, moet de bestelling geannuleerd worden. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht.

  3V vouchers

  De annuleringskosten kun je voldoen door een 3V voucher voor 155,00 euro te kopen. Om de aankoop te annuleren, wordt de ontvanger verplicht direct online te betalen via een link waarbij eerst een prepaid-tegoed moet worden aangeschaft.

  Naast 3V kwamen er ook andere betaalmethodes 'ukash' en 'v3' aan het licht. Wellicht zijn er ook e-mails met andere links in de omloop.

  Bekend patroon

  Al eerder doken er valse boetes uit naam van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) op. De mail van iDeal is een soortgelijke truc om mensen geld afhandig te maken. Dit soort mails bevat vaak spelfouten of slordigheden. Je kunt de link checken door er met de muis op te gaan staan. Wanneer er een vage url verschijnt dan is de kans groot dat deze naar een onbetrouwbare pagina gaat.

  Wees alert als je een rekening of een aanmaning van een bedrijf of organisatie waar je niets mee te maken hebt ontvangt.

 • Ook interessant