Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Payroll fraude deel 2

    Jonatrans BV van Elroy N., Toroleon Inversiones BV van Johan van B. en WB Trans BV van Bennie P. zijn bedrijven die al voorkwamen in de payroll fraude.

    WB Trans

    Door een waarschuwing in onze uitzending over WB Trans, lijkt de payroll fraude mislukt. Wel komen er diverse reacties binnen op onze redactie. Bedrijven hebben spullen geleverd aan Bennie P., maar daar is niet voor betaald. De naam Bennie P. kennen we. In 2009 is er een soortgelijke oplichting gepleegd op naam van Boogie Bar Emmen BV. Dit bedrijf staat ook op naam van P. In de zomer van 2010 wordt hij aangehouden. Uit een blaastest blijkt dat hij te veel heeft gedronken en treft de politie 25.000 euro aan vals geld aan in de auto waarin P. rijdt. De rechter vond de bewijslast echter niet sluitend, en veroordeelt hem hier niet voor.

    Afspraak

    Met medewerking van een uitzendbureau besluiten we een afspraak te maken met WB Trans. Meer dan een lege loods met een brievenbus treffen we niet aan. Ook komt er niemand opdagen. We achterhalen waarvandaan de e-mails zijn verzonden naar uitzend- en payrollbedrijven en reizen naar het Drentse Zwartemeer en Klazienaveen. Via het IP adres komen we uiteindelijk uit bij Bouke H. Zijn naam komt voor in de fraude bij de Boogie Bar Emmen BV. Hij was één van de medewerkers die gepayrolld is. Als wij zijn bedrijf naderen, zien we hem. We willen met hem praten, maar hij weet niet hoe snel hij weg moet komen.

    Elroy N.

    Wij spraken met Elroy N. Op papier eigenaar van Jonatrans BV. Ook met dit bedrijf is payroll oplichting gepleegd. Elroy kijkt terug op de afgelopen jaren van ellende. Eén van de dingen die hij ontdekt is dat Jonatrans BV op zijn naam staat. Het bedrijf waar payroll fraude mee is gepleegd, maar waar hij volgens eigen zeggen geen weet van heeft gehad. Elroy heeft ook geen idee hoe dat bedrijf op zijn naam is gekomen. Later in dit verhaal zal dit duidelijk worden.

    D. Z.

    Elroy N. kwam in 2007 in dienst als onderhoudsmonteur bij het transportbedrijf van Altinus Klaassen. In deze periode is D.Z. daar ook werkzaam. Z. ziet wel carrière kansen voor Elroy. Elroy gaat aan de slag met de wasstraat. D. weet zich op te werken tot administrateur en controller in het bedrijf van Klaassen, nadat de eigenaresse wegens een ongeval een half jaar uit de running is. Na terugkomst wordt er een enorme administratieve chaos ontdekt en blijkt dat er op grote schaal is gefraudeerd ten tijde dat Z. de boekhouding deed. Als snel wordt er voor ruim tweeënhalve ton aan weggesluisd geld ontdekt. Met behulp van een advocaat wordt Z. gedwongen dit bedrag terug te betalen. Dit lukt voor een zeer groot deel, maar Klaassen ontdekt dat er voor minimaal 7 ton weg is uit zijn bedrijf. De bewijzen stapelen zich op tegen Z. en Klaassen confronteert hem met het feit dat hij alle bewijzen heeft.

    Inbraak

    Kort hierop wordt in het weekend een inbraak gepleegd bij Klaassen, waarbij alle belastende informatie tegen Z. wordt gestolen uit het pand. Geen mobiele telefoons, flatscreens of ander materieel van waarde, maar enkel administratie en servers met informatie worden zorgvuldig weggehaald. Voor Klaassen is duidelijk dat Z. achter deze diefstal zit, maar ook Elroy wordt verdacht van betrokkenheid bij de diefstal. Hij is op de bewuste avond als laatste in het pand geweest blijkt uit de digitale sleutelregistratie, maar Elroy ontkent iets te maken te hebben met de inbraak.

    Onder de loep

    Wij nemen de levenswandel van D. onder de loep. We komen naast faillissementen ook een veroordeling tegen waarin Z. wordt veroordeeld voor onjuiste en onvolledige aangifte van omzetbelasting, het valselijk opmaken van een winst- en verliesrekening en valsheid in geschrifte waar hij volgens het rechtbankverslag 500.000 euro beloning voor heeft gekregen. In het verslag lezen we verder dat de ex-registeraccountant Z. gedurende een periode van ruim 2 jaar (tot 2004) de belastingdienst heeft benadeeld voor een totaal van ruim 1 miljoen euro, waarbij hij de fiscus heeft gebruikt om zijn eigen financiële problemen te overbruggen. De officier van justitie eist een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 6 voorwaardelijk, maar de rechtbank vindt niet gebleken dat de gelden aan een luxueuze levensstijl zijn opgegaan en mede daarom wordt hem in februari 2007 slechts een taakstraf van 240 uur opgelegd.

    Faillissementen

    Naast de veroordeling vinden we vóór het faillissement van de transportbedrijven van Z. 2 eerdere faillissementen die gelieerd zijn aan Z. Altera Solutions BV en zustervennootschappen gaan op 15 oktober 2003 failliet. Crediteuren hebben een vordering van bijna 180.000 euro op de bedrijven waarin de administratie voor een groot gedeelte ontbreekt. Door de curator wordt ‘onbehoorlijk bestuur’ uitgesproken. Afgelopen juni wordt door de rechter-commissaris voorgesteld het faillissement op te heffen bij gebrek aan baten. Op 30 juli 2004 gaat dan ook Varese Holding BV en zustervennootschappen failliet. De FIOD-ECD wordt ingeschakeld en na onderzoek wordt Z. tijdens dit faillissement veroordeeld. Op 29 april 2009 wordt D. Z. ook persoonlijk failliet verklaard. Crediteuren hebben een totale vordering van bijna 3 miljoen euro op D. Z.

    BV's

    Blijft nog steeds de vraag, hoe kan het dat Elroy zoveel BV’s op zijn naam heeft?

    Na de diefstal van de boekhouding besluit Elroy met D. mee te verhuizen naar Emmen. Onder de naam RRW zet hij daar de onderhoudswerkzaamheden voort. Tot overmaat van ramp gaat het bedrijf RRW failliet. Elroy zit privé finaal aan de grond. En op dat moment belt uitgerekend zijn grote voorbeeld. D. vraagt hem tijdelijk een bedrijf op naam te zetten tegen een geringe vergoeding. Tot twee maal toe laat Elroy een bedrijf op zijn naam te zetten, zonder te weten dat er uiteindelijk meerdere zouden volgen.

    Maaike Bakker

    Maaike Bakker zag de aankondiging van onze uitzending en dit maakte bij haar al een hoop los. Maaike is de ex van Elroy. Ze vertelt ons, zonder dat we er naar gevraagd hadden, over de boekhouding van Klaassen die gestolen zou zijn door Elroy. Samen met zijn ouders zouden hij deze hebben verbrand in de tuin, vertelt Maaike ons.

    Eigenaren

    Ons onderzoek richt zich ook op de andere eigenaren van de bedrijven waarmee de payroll fraude is gepleegd. Ook zij zeggen dat ze voor geld een bv op hun naam hebben laten zitten en niet wisten dat dit zou gebeuren. Naïef, stom of keiharde leugenaars? Wij vinden het de hoogste tijd dat de politie een groot onderzoek opstart.

    Politie

    Woordvoerder Bert Peters van politie Drenthe laat ons weten dat politie Emmen n.a.v. de vorige uitzending een onderzoek is gestart naar 1 bepaalde zaak binnen de payroll fraude. Daarnaast heeft politie Emmen ook veel verzoeken gekregen van andere korpsen, omdat er door het hele land aangiftes liggen, maar er is geen capaciteit om nog meer zaken op te pakken. Mochten deze korpsen interesse hebben dan zijn we bereid om onze informatie te delen.

  • Ook interessant