Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Pas op voor oplichtingstruc met buitenlandse voer- en vaartuigen: ‘Gemiddeld schadebedrag ruim 10 duizend euro’

    Pas op voor oplichtingstruc met buitenlandse voer- en vaartuigen: ‘Gemiddeld schadebedrag ruim 10 duizend euro’

    Ben jij online op zoek naar een voer- of vaartuig? Let dan goed op. De politie ontvangt de laatste tijd heel veel aangiftes van slachtoffers die in het buitenland een voer- of vaartuig hebben gekocht, een betaling hebben gedaan, maar uiteindelijk niets geleverd krijgen. “De schadebedragen zijn enorm”, meldt de politie. 

    Het gemiddelde schadebedrag bij de aankoop van (niet-bestaande) voer- of vaartuigen bedraagt ruim 10 duizend euro, laat de politie weten. Daar zitten twee uitschieters bij van 275 duizend euro. Gemiddeld komen er bij de politie zo’n 125 aangiften per jaar binnen. De totale schade is ongeveer 1.2 miljoen euro per jaar.

    Zo begint de oplichtingstruc 

    Veel slachtoffers worden via Facebook Marktplaats doorgelinkt naar bestaande, gerenommeerde autoverkoopplatforms, vertelt de politie. Ook zijn er gespoofte en malafide sites in omloop die sprekend lijken op betrouwbare platformen. In beide gevallen bevatten de websites talloze advertenties van voertuigen en vaartuigen. 

    “Bij de verkoop van auto’s gaat het vaak om een Volkswagen Polo of Golf en een Audi A3. Verder zien wij veel campers, maar ook motoren, antieke bromfietsen, landbouwvoertuigen, boten en graafmachines”, laat de politie weten. De voer- of vaartuigen staan over het algemeen in het buitenland. 

    Pas op voor deze signalen

    Eenmaal een voer- of vaartuig op het oog, dan verloopt het contact met de verkoper meestal online via WhatsApp, Messenger of mail. Af en toe is er telefonisch contact. “Soms begint het contact in het Nederlands, maar dan vraagt de verkopende partij of er over kan worden gegaan in het Engels. Soms wordt er direct in het Engels gecommuniceerd.”

    Het meest voorkomende verkoopverhaal is: ‘Ik heb in Nederland gewoond of gewerkt, daar een voer- of vaartuig gekocht. De invoerrechten zijn te hoog en ik wil er vanaf’. De zogenaamde verkoper verstrekt vaak een kopie van een ID, paspoort of rijbewijs ter verificatie van zijn of haar naam. Deze documenten zijn meestal vervalst of er wordt misbruik gemaakt van gestolen identiteitsgegevens.

    Daarnaast komt de verkoper keurig en behulpzaam over. Zó behulpzaam dat de verkoper ook transport aanbiedt. Het voer- of vaartuig wordt zogenaamd tot aan je deur gebracht. De factuur van de aankoop en papieren van het voer- of vaartuig worden per mail verstuurd. 

    Dit is wanneer het echt spannend wordt

    Het wordt pas echt spannend wanneer je de helft van het aankoopbedrag moet betalen. “De betaling vindt plaats via een bankoverschrijving, vaak naar een ander land dan waar het voer- of vaartuig zich bevindt.” Je koopt bijvoorbeeld een vaar- of voertuig in Zweden, maar je moet geld overmaken naar een Spaans rekeningnummer.

    Meer soorten werkwijzen van frauduleuze autoverkopers herkennen? Bekijk ze hier.

    Wat kun je doen om oplichting te voorkomen?

    • Weet wat je koopt. Ga na of de prijs wel reëel is door te onderzoeken wat marktconforme verkoopprijzen zijn.
    • Weet van wie je koopt. Controleer het mailadres en IBAN-nummer op de pagina met ‘Bekende Malafide Handelspartijen’ op politie.nl of via Google. 
    • Trap niet in smoesjes. Een veelvoorkomende smoes van de verkopende partij is: ‘De auto staat al in een container voor transport bij het transportbedrijf, dus kan van tevoren niet bekeken worden!’ Betaal niets vooraf. De ‘ingeschakelde’ transportbedrijven zijn vaak malafide of er wordt misbruik gemaakt van de gegevens van bonafide transportbedrijven. 
    • Controleer het transportbedrijf. Check via zoekmachines de gegevens van het transportbedrijf en neem contact op met het bedrijf. Gebruik hiervoor niet de telefoonnummers of mailadressen die de oplichter heeft verstrekt.
    • Wees scherp op het verkoopverhaal. Het ‘buitenlandlandverhaal’ moet je al alert maken.
    • Let op de betaalwijze. Het is verdacht als je geld moet overmaken naar een particuliere rekening die op een andere naam staat dan die van de verkoper, of op naam staat van het zogenaamde (malafide) transportbedrijf.
    • Koop bij een gerenommeerd bedrijf. Neem bij twijfel contact op met de klantenservice van het bedrijf om de betrouwbaarheid van de advertentie en de verkoper te controleren. Zoek de website zelf op in je webbrowser. 
    • Ga zelf kijken op de locatie waar het voer- of vaartuig te koop staat. Lukt dit toch niet? Maak dan gebruik van gerenommeerde Nederlandse bedrijven die gespecialiseerd zijn in de import van voertuigen in het buitenland, of schakel familie, vrienden of kennissen in die eventueel in het land van aankoop wonen om de zaken daar te regelen. “En als alles echt klopt áchteraf en op locatie betalen!”, adviseert de politie. “Met de bedragen die bij deze vorm van oplichting omgaan, zal je als koper uiterste voorzichtig moeten zijn en alles gewoon dubbelchecken.” 

    Lees ook

  • Ook interessant