Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op voor e-mail: "ABMAHNUNG wegen Urheberrechtsverletzung"

  Diverse Nederlandse bedrijven hebben per e-mail een Duitse brief ontvangen van "Rechtsanwälte Dr. Kroner&Kollegen". Dit zogenaamde advocatenkantoor pretendeert te werken in opdracht van platenmaatschappijen en stelt dat er illegale downloads geconstateerd zijn, waarvoor een bedrag in rekening gebracht wordt.

  Het kantoor "Rechtsanwälte Dr. Kroner&Kollegen" pretendeert te werken in opdracht van o.a. Sony BMG, EMI Music Germany, Universal Music en nog een aantal grote namen uit de muziekindustrie. In deze mail is sprake van zogenaamd geconstateerde illegale downloads van bestanden via Peer-to-Peer netwerken. Hiervoor wordt de ontvangers een bedrag van € 146,95 in rekening gebracht. Als dit niet binnen enkele dagen betaald wordt, dreigt een boete van € 891,31.

  De Fraudehelpdesk heeft diverse meldingen ontvangen van Nederlandse bedrijven die deze brief ontvangen hebben.

  Onderzoek wijst uit dat:

  • Uit niets blijkt dat er op het in de brief genoemde vestigingsadres een advocatenkantoor onder deze naam gevestigd is
  • Dit “kantoor” ook niet voorkomt in het Duitse Anwaltsregister
  • Er op diverse Duitse websites gesproken wordt over Dr. Kroner in relatie tot poging tot oplichting (Bijvoorbeeld hier)
  • Telefonisch contact met het kantoor tot op heden onmogelijk is gebleken op het genoemde telefoonnummer
  • De in de mail genoemde "BIC-code" leidt naar een bank in Slovenië

  Bovendien is een dergelijk schrijven, indien bonafide, pas rechtsgeldig wanneer dit naast de mail ook per post ontvangen wordt. In dit stadium lijkt verdere actie door de ontvangers dan ook niet nodig.

  Volgens verschillende benaderde muziekmaatschappijen gaat het hier nadrukkelijk om fraude. Zij distantiëren zich dan ook van dit schrijven en zijn doende de afzender justitieel te laten vervolgen.

  Bekijk een voorbeeld van de brief.

  Bron: www.fraudehelpdesk.nl

 • Ook interessant