Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Organisator protest Museumplein betaalde zelf voor tegenboodschap vliegtuigje: 'In principe gewoon oplichting'

  Organisator protest Museumplein betaalde zelf voor tegenboodschap vliegtuigje: 'In principe gewoon oplichting'

  Je hebt de beelden van de demonstratie tegen de coronamaatregelen en het kabinet van afgelopen zondag op het Amsterdamse Museumplein ongetwijfeld gezien. En doordat het er op de grond behoorlijk heftig aan toe ging, heb je wellicht gemist wat zich in de lucht afspeelde. De bedoeling was dat er vliegtuigjes te zien waren met de teksten 'Nooit meer kabinet Rutte' en 'Vrijheid = Blijheid' op een spandoek. De actie is echter gekaapt door een actiegroep die in plaats daarvan de tekst 'Koud he?' liet zien. En dat bovendien op kosten van de organisator van het protest. Organisator Michel Reijinga kon er niet om lachen: 'In principe is dit gewoon oplichting.'

  Reijenga had volgens het Noordhollands Dagblad direct door dat hij in de maling was genomen. Ene Gerda Groen bood enkele dagen voor de demonstratie aan om een vliegtuigje met een spandoek te verzorgen, en dat kwam Reijenga - die aangeeft alles in principe zelf te regelen - goed uit: 'Ik was blij dat iemand aanbood dit uit te zoeken. De afgelopen weken heb ik twee keer meer dan 24 uur achter elkaar doorgewerkt voor de demonstraties. Toch vind ik dat ik zo moet houden, ik besteed niet graag iets uit', verklaart hij tegenover het Noordhollands Dagblad.

  850 euro uit de donatiepot: 'In principe is dit gewoon oplichting'

  Het dagblad weet verder te vertellen dat Reijenga 850 euro uit de donatiepot van zijn beweging 'Nederland in verzet, weg met dit kabinet' betaalde aan ene Gerda Groen, iets dat overigens ook blijkt uit vrijgegeven gesprekken. Deze beweging demonstreert tot de verkiezingen van 17 maart iedere zondag in een andere stad tegen Rutte, de coronamaatregelen en het kabinet.

  De afspraak was dat er twee vliegtuigjes gedurende dertig minuten boven het Museumplein zouden cirkelen, zo meldt ook het Parool: één met een spandoek waar de tekst 'Nooit meer kabinet Rutte' op staat en een tweede vliegtuig waar een spandoek met de tekst 'Vrijheid = Blijheid' aan hangt. In plaats daarvan verscheen er afgelopen zondagmiddag slechts één vliegtuig. Op het spandoek stond bovendien de tekst 'Koud he? Videre', en niet één van de eerder afgesproken teksten.

  Het betreffende vliegtuigje met de tekst 'Koud he?'
  Afbeelding is afkomstig van de website 'videre.fail'
  Het betreffende vliegtuigje met de tekst 'Koud he?'

  Op de daadwerkelijke factuur stond een bedrag van iets meer dan 1100 euro inclusief btw. 'Gerda' neemt naar eigen zeggen een deel van dit bedrag voor haar rekening, naar eigen zeggen omdat ze graag iets doet voor de beweging en omdat ze zich schuldig voelt vanwege het feit dat ze nooit bij demonstraties aanwezig kan zijn.

  Gecharmeerd van de actie is Reijenga bepaald niet, meldt het Noordhollands Dagblad. Sterker nog, in zijn ogen is de actie fraudeuleus: 'In principe is dit gewoon oplichting. Het irriteert heel erg.'

  Actiegroep Videre

  Achter het pseudoniem 'Gerda Groen' gaat een actiegroep onder de naam 'Videre' schuil. Videre is Latijn voor 'zien'. Ze hebben wat bewijsmateriaal van de actie op de pagina videre.fail gezet, naar eigen zeggen omdat 'allerlei nieuwsfiguurtjes natuurlijk bewijs willen zien'. Voorts spreekt de groep over een 'heerlijk spektakel' en sluiten ze af met de mededeling dat er een frikandelletje gescoord gaat worden.

  In hoeverre die plannen ook daadwerkelijk van de grond zijn gekomen, is ons niet bekend. Behalve een foto van het vliegtuigje kun je via de reeds genoemde link ook de per sms en e-mail gevoerde correspondentie nalezen.

  Bron: Noordhollands Dagblad / Het Parool / Videre.fail

 • Ook interessant