Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Optreden Belastingdienst tegen mogelijke fraudeurs 'machtsmisbruik'

  Optreden Belastingdienst tegen mogelijke fraudeurs 'machtsmisbruik'

  De Tweede Kamer oordeelt hard over de affaire rond kinderopvangtoeslagen bij de Belastingdienst. Die bracht honderden gezinnen in de problemen door ten onrechte hun toeslagen stop te zetten. Verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel heeft al excuses aangeboden en een tegemoetkoming beloofd. Maar daarmee is hij nog niet van de kwestie af.

  Het optreden van de fiscus lijkt op 'machtsmisbruik', vindt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Volgens zijn collega Bart Snels van GroenLinks hebben mensen 'het gevoel dat zij gemangeld worden door een anonieme bureaucratie waar zij nooit tegenop kunnen'. Ook coalitiepartijen zijn kritisch. Volgens CDA'er Pieter Omtzigt heeft de Belastingdienst 'straffeloos' regels overtreden waardoor gezinnen die niets fout deden, al vijf jaar in de problemen zitten.

  Er lag veel druk op de Belastingdienst om misbruik te bestrijden, nadat in 2013 massale fraude door Bulgaren met zorg- en huurtoeslagen aan het licht was gekomen. Snel erkende opnieuw dat de Belastingdienst in de jacht op mogelijke fraudeurs 'de menselijke maat' uit het oog is verloren. Dat moet veranderen, vindt ook hij.

  Lees: Belastingdienst nepte honderden ouders om fraude op te sporen

  Snel ligt onder vuur omdat de Belastingdienst een onderzoek naar de zaak zou hebben dwarsgezeten. Ook de staatssecretaris zelf zou daarbij niet vrijuit gaan, meldden Trouw en RTL Nieuws deze week. Binnenkort volgt een apart debat over de kwestie, maar Snel greep een breder overleg over de Belastingdienst aan om de beschuldigingen aan zijn adres opnieuw met klem tegen te spreken. Nog deze week informeert hij de Kamer nader, beloofde hij.

  SP-Kamerlid Renske Leijten pleitte opnieuw voor een parlementair onderzoek naar de problemen bij de Belastingdienst. Andere partijen lopen nog niet zo warm voor dat idee, maar vinden wel dat Snel de Kamer nog altijd niet tijdig en volledig genoeg informeert over dingen die misgaan bij de fiscus, hoewel hij op dat vlak een jaar geleden al beterschap beloofde.

  Bron: ANP 

 • Ook interessant