Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Belastingdienst nepte honderden ouders om fraude op te sporen

  Belastingdienst nepte honderden ouders om fraude op te sporen

  De Belastingdienst heeft nepbewijs gebruikt om een gastouderbureau voor kinderopvang – en honderden ouders – keihard aan te pakken en toeslagen voor kinderopvang onterecht stop te zetten. Het gaat in vrijwel alle gevallen om ouders met een tweede nationaliteit, zoals de Turkse of Marokkaanse. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en dagblad Trouw.

  De dienst heeft onjuiste en verouderde informatie gebruikt. Op basis van die informatie informeerde staatssecretaris Snel (Financiën) de Tweede Kamer verkeerd. Het gaat om het gastouderbureau Dadim voor kinderopvang uit Eindhoven. De Belastingdienst heeft altijd beweerd dat 'signalen' van de GGD in 2013 aanleiding waren voor een onderzoek naar dit bureau, wegens vermoedens van georganiseerd misbruik en fraude. Betrokken GGD's melden nu officieel dat de lezing van de Belastingdienst en Snel helemaal niet waar is.

  De Belastingdienst heeft onjuiste en verouderde informatie gebruikt en dit tot op de dag van vandaag verzwegen. Op basis van die informatie informeerde staatssecretaris Snel (Financiën) de Tweede Kamer verkeerd, in een affaire waarvoor hij eerder diep door het stof moest. Waarom de Belastingdienst de boel bedonderde is onduidelijk. Na de Bulgarenfraude stond de fiscus onder grote druk om snel resultaat te boeken bij het opsporen van fraude.

  De Belastingdienst: 'Uiteraard willen wij ook de onderste steen boven hebben.'

  De valse start in 2013 leidde tot vervolgonderzoek van de Belastingdienst, met grote gevolgen voor het bureau, en voor honderden ouders. Een speciaal team van de Belastingdienst (Combiteam Aanpak Facilitators, CAF), bezocht in november 2013 zo’n 20 gastouders, allemaal met een 'buitenlandse achtergrond'.

  Werkwijze: 'snelle analyse' en 'experimentele' aanpak, en 'stevig' ingrijpen, in de nasleep van de Bulgarenfraude. 

  Oud-belastinginspecteur Nout Kops, die op verzoek van Dadim het dossier bestudeerde zegt dat de zaak op alle fronten stinkt en noemt het 'schandalig wat hier is gebeurd'. 'Ik ben nog steeds bijzonder boos.' Trouw en RTL zagen de nauwgezette rapportages die hij maakte. Kops: "Ik heb minachting voor dit optreden van de overheid. Het onderzoek van de Belastingdienst was zo amateuristisch, zo vooringenomen. Er móest iets gevonden worden, terwijl dat er niet was. Er wás geen sprake van fraude. En ze gaan maar door met hun verdachtmakingen. Schandalig."

  Gastouderbureau Dadim kwam in grote problemen door het optreden van de Belastingdienst, en overleefde ternauwernood. De directeur van Dadim, Ahmet Gökçe zegt: 'We vechten nu al jaren tegen ongefundeerde verdachtmakingen. Ik hoop dat hier nu eindelijk een einde aan komt.'

  Lees ook: Belastingdienst voldoet nog altijd niet aan Europese privacywet

  CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die zich vastbeet in dit dossier, zegt: 'De hele zaak ziet er ernstig uit. Ik wil deze documenten zelf kunnen controleren. Er is gerede twijfel over de aanleiding van deze onderzoeken.' Hij eist nu snel een onafhankelijk onderzoek, waar klokkenluiders zich kunnen melden. SP-Kamerlid Renske Leijten: 'Deze zaak stonk al en begint nu echt te rotten. Als de Kamer over de aanleiding van deze zaak verkeerd is geïnformeerd, kan dat heel grote consequenties hebben.'

  De Belastingdienst blijkt nog altijd gegevens over tweede nationaliteit bij te houden

  Vorige week onthulden RTL Nieuws en Trouw dat er een onderzoek loopt van de Autoriteit Persoonsgegevens, nadat er klachten binnekwamen dat er door de Belastingdienst is gediscrimineerd bij toezicht en controle. De Belastingdienst blijkt nog altijd gegevens over tweede nationaliteit bij te houden, hoewel dat niet mag. De dienst ontkent dat tweede nationaliteit een rol heeft gespeeld, maar sluit niet langer uit dat er etnisch is geprofileerd. Daarom laat de Belastingdienst nu zelf ook een onafhankelijk onderzoek instellen. 

  Er zijn tientallen andere zaken die ook onderzocht worden. Hoeveel ouders daarin gedupeerd zijn is nog onbekend.

  Bron: RTL, Trouw

 • Ook interessant