Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Opnieuw klachten telefoonafpersing

  Nog altijd komen op de redactie van Opgelicht?! veel meldingen binnen van slachtoffers van telefoonafpersing. Zo ook van de twee jongeren die hun verhaal in de uitzending van 4 februari vertellen.

  Je bent jong en je wilt wat. Een mooie baan ligt in het verschiet. Alleen overzie je niet de consequenties van je acties. Dit overkomt de 19-jarige Miryam en de 20-jarige Michel.

  Het lijkt zo mooi. Een leuke baan, die je ook nog een aardig zakcentje gaat opleveren. Dat wil toch iedere jongere vandaag de dag. Miryam krijgt via de site Tagged contact met een aardige jongen, Jordan. Een maand lang hebben de twee veel contact en delen ze lief en leed met elkaar, zo lijkt het. Ook het feit dat Miryam graag geld wil verdienen. Jordan heeft een goed idee. Hij kan haar in contact brengen met Ruud en Ricardo die wel een klusje voor haar hebben.

  Michel, die net ontslagen is van zijn vorige baan, komt op straat een leuke meid tegen. Ze raken aan de praat en al snel praten ze over werk. Michel zoekt op dit moment werk en deze leuke dame kent een paar mensen bij wie Michel wel geld kan verdienen. Alles komt erg vertrouwt over en Michiel heeft er wel oren naar. Alles lijkt dan toch weer op zijn plaats te vallen.

  Maar in plaats van een leuke baan en veel geld verdienen komen Miryam en Michel er bedrogen uit. Michel en Miryam gaan niet alleen op pad. Beiden worden vergezeld door een groep jongeren met wie zij de abonnementen afsluiten. Het komt allemaal wel erg bedreigend over en dat is ook de reden waarom ze uiteindelijk meewerken aan deze praktijken. Ze worden gedwongen in diverse telecomwinkels telefoonabonnementen af te sluiten. Miryam stapt verschillende winkels binnen, maar omdat ze meerderjarig is gaan er geen alarmbellen rinkelen. Ditzelfde geldt voor Michel een twintiger, die uiteindelijk 4 telefoonabonnementen afsluit. Als de buit eenmaal binnen is moeten de twee de telefoons die bij de abonnementen behoren afstaan aan de oplichters. Bij Miryam loopt het nog slechter af. Ze geeft in vol vertrouwen haar bankpas af en met deze pas wordt helaas ook nog fraude gepleegd.

  Aan het einde van de rit zitten Michel en Miryam opgezadeld met een reeks telefoonabonnementen en zien ze ook nog eens geen geld hiervoor. In plaats daarvan draaien ze op voor de kosten van de abonnementen. Hierdoor lopen ze al op zeer jonge leeftijd tegen schulden aan. En de oplichter is de lachende derde, die ervandoor is met de telefoons. Wat op het eerste gezicht een makkelijk klusje lijkt, blijkt achteraf het werk van een criminele bende dat op een hele intimiderende manier jongeren ronselt.

 • Ook interessant