Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichtersbende actief onder detailhandelaren

  Oplichtersbende actief onder detailhandelaren

  Op de redactie van Opgelicht?! komen geregeld meldingen binnen van detailhandelaren die het slachtoffer zijn geworden van een bende oplichters. Ook de landelijke Fraudehelpdesk ontvangt veel meldingen hierover en waarschuwt voor de werkwijze, die steeds hetzelfde is.

  Men wordt, vaak aan het eind van een middag, benaderd met de vraag of met spoed (dure) artikelen bezorgd of afgehaald kunnen worden. Hierbij wordt regelmatig verwezen naar een calamiteit welke men heeft ondervonden en op basis waarvan de behoefte aan die specifieke artikelen zou zijn ontstaan. Betaling zou per internetbankieren worden verricht. Wanneer de detailhandelaar zijn rekening controleert blijkt er van een betaling geen sprake. Als de detailhandelaar dit vervolgens meldt bij de besteller dan krijgt men de opmerking dat de besteller hier niets van begrijpt omdat er bij hem wél van de rekening zou zijn afgeschreven. Als bewijs mailt de besteller vervolgens een printscreen van zijn (ING)bankoverzicht waarop de betaling te zien is. Vaak ook worden KvK-gegevens en zelfs kopieën van paspoorten mee gemaild. Een aantal detailhandelaren is op basis van deze gegevens tot levering over gegaan maar heeft nooit een betaling ontvangen.

  De “besteller” bedient zich steeds van nieuwe bedrijfsnamen en duikt iedere keer in nieuwe branches op echter iedere keer met exact dezelfde werkwijze. Vaak wordt hetzelfde rekeningnummer gebruik, met een wisselende begunstigde.

  Van de volgende branches is inmiddels bekend dat detaillisten benaderd/gedupeerd zijn geworden: meubelwinkels (m.n. Boxspringmatrassen), slagerijen, reinigingsmachines, keukenleveranciers, landbouwmachines, banket, kleding. Ook koeriersbedrijven/transportondernemingen worden benaderd om de goederen voor de "besteller" te transporteren. Duidelijk is uit deze lijst dat men simpelweg mikt op leveranciers van kostbare goederen en iedere keer weer nieuwe branches benadert. De bedrijfsnamen welke als "besteller" gemeld worden door gedupeerden zijn o.a. Colourwave holding , St. Administratiekantoor Verhaak Drukkers, St. Administratiekantoor Enterprises, AK Holding, Administratiekantoor de Waterlanders en Connection Logistics.

  Herkent u deze benadering of bent u er door gedupeerd dan verzoekt de fraudehelpdesk hier per mail melding van te maken via [email protected]. Indien u beschikt over de genoemde “bewijzen”(rekeningoverzicht, KvK-inschrijving, paspoort) wordt u verzocht deze aan de mail toe te voegen.

  Bekijk het topic over deze zaak op het Opgelicht?! forum.

  Bron: www.fraudehelpdesk.nl

  Gerelateerd

 • Ook interessant