Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichters met neppe contactadvertenties actief op online marktplaatsen

  Oplichters met neppe contactadvertenties actief op online marktplaatsen

  Op online handelsplatformen als Tweedehands, Marktplaats en Speurders zijn oplichters actief die proberen te profiteren van andermans behoefte aan contact. Door zich voor te doen als iemand die op zoek is naar een vriendschap of relatie, proberen criminelen mensen te lokken naar (neppe) betaalde datingsites. Slachtoffers raken op deze sites soms grote bedragen kwijt, oplopend tot duizenden euro's. 
   

  'Leuke spontane meid op zoek naar een partner', zou een advertentie kunnen zijn waarmee iemand hoopt online de liefde van zijn leven te vinden. Op online handelsplatformen blijken dit soort advertenties veelvuldig voor te komen, met ook regelmatig iemand anders achter de knoppen dan die leuke spontane meid. Criminelen stelen gegevens van mensen via sociale media, om vervolgens in naam van hun slachtoffers te proberen anderen geld afhandig te maken. 

  Hoe voorkom ik online datingfraude?

  Betaald 'contact' via datingsite

  De oplichters proberen (bijvoorbeeld via Marktplaats) mensen te overtuigen om zich in te schrijven op een datingsite. Dit zijn vaak neppe datingsites, waar betaald moet worden om gebruik te maken van de diensten. De slachtoffers hebben het idee dat ze aan het chatten zijn met de persoon die ze ontmoet hebben op het online handelsplatform; in werkelijkheid blijken ze te praten met een oplichter of soms zelfs een chatbot. Ondertussen kunnen de kosten van de gesprekken hoog oplopen. 

  Voorbeelden van de neppe datingsites zijn appmetmij.nl, allemaalschatjes.nl, vindelkaar.nl en soulmate2u.com.

  Bron: AD

 • Ook interessant