Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nieuwe auto kopen? Kijk uit voor identiteitsfraude en misbruik van bedrijfsnamen

  Nieuwe auto kopen? Kijk uit voor identiteitsfraude en misbruik van bedrijfsnamen

  Wie op zoek is naar een nieuwe auto, kan een gokje wagen op online handelsplatformen, bij garages en/of (erkende) autodealers. Maar let op identiteitsfraude: gegevens van bestaande bedrijven worden misbruikt door oplichters. Ze zoeken slachtoffers op online handelsplatformen en/of sociale media en sturen er bovendien op aan om het contact via WhatsApp voort te zetten. 

  Op Facebook verscheen een waarschuwing van autobedrijf John van der Rijt BV, gevestigd in Uden. De naam van de garage wordt misbruikt door oplichters die op internet verschillende auto's aanbieden en daarbij gebruik maken van WhatsApp. Via online handelsplatformen is het immers betrekkelijk eenvoudig om je als een ander voor te doen, en op WhatsApp kun je in een handomdraai een logo of foto van een bekende autodealer instellen als profielfoto.

  Niet zomaar aanbetalen voor een reservering

  Je denkt dat je te maken hebt met een bonafide dealer, en als de verkoper vraagt om een aanbetaling bij wijze van reservering, is er in beginsel geen reden voor argwaan. Je hebt de garage immers vooraf gescreend en alles leek prima in orde. Toch kan grondig onderzoek je een hoop narigheid schelen, zo blijkt.

  Op onderstaande screenshots valt te zien dat de oplichter zich voordoet als deze garagehouder, al wijkt één cijfer van het genoemde telefoonnummer af.

  Het is in dit geval overigens niet duidelijk of de identiteit van deze autodealer met een specifieke reden is misbruikt of dat het eenvoudig opportunisme betreft. Het is echter wel iets om even alert op te zijn, zeker als je je geluk online denkt te beproeven.

  Heb je een leuke auto op het oog en denk je een afspraak te maken? Doe nooit zomaar een aanbetaling, zeker niet als daar via WhatsApp om wordt gevraagd. Twijfel je aan de identiteit van de autodealer? Zoek dan zelf even de contactgegevens op en bel naar het zakelijke nummer om het één en ander te verifieren.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant