Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichters hebben het gemunt op winnaars Postcode Loterij

  Oplichters hebben het gemunt op winnaars Postcode Loterij

  Het zal vermoedelijk weinigen zijn ontgaan, maar de Postcodekanjer viel dit jaar in de Noord-Hollandse plaats Nieuw-Vennep. Deelnemende inwoners met postcode 2151 BZ mochten maar liefst 54,7 miljoen euro verdelen. Uiteraard zagen oplichters hierin een mooie gelegenheid om hun geluk te beproeven.

  Overigens betreft het strikt genomen niet alleen oplichting, ook bedelaars en fondsenwervers wisten de wijk in Nieuw-Vennep razendsnel te vinden. Al een dag na de bekendmaking werden de eerste fondsenwervers en collectanten voor een verscheidenheid aan goede doelen in de wijk aangetroffen.

  'Ja, belachelijk eigenlijk. Zodra er ergens geld te vinden is, komen ze bedelen', weet een bewoonster volgens NH Nieuws te melden. Dat beeld wordt door anderen bevestigd. Zo weet een andere vrouw te vertellen dat er veel bedelaars en donateurs op ze afkomen. Weer een andere bewoner verklaart dat de bedelaars een veelvoud aan redenen aandragen: 'Je kan het zo gek niet bedenken: verwaarloosde kinderen, mishandeling. Van alles.'

  Lucratieve 'aanbiedingen' en een nepbrief namens de 'Rabobank'

  Bewoners weten tevens te melden dat ze overspoeld worden door e-mails en brieven met 'lucratieve aanbiedingen'. Daarnaast hebben oplichters geprobeerd om inwoners hun bankgegevens te ontfutselen: verschillende mensen kregen een brief in de bus namens de Rabobank met de mededeling dat de bank 'conform de AVG-wetgeving' verplicht is haar klanten te voorzien van de nieuwste betaalpas.

  Uiteraard moet je daarvoor wel even je huidige pinpas opsturen vergezeld van een formulier waarop je je huidige én je gewenste nieuwe pincode in moet vullen. Een soort analoge variant van de phishingmail, dus. Zou de afzender wellicht hopen dat de mensen door de miljoenenwinsten even wat minder oplettend zijn dan gebruikelijk?

  Op de website van NH Nieuws staat een filmpje met een voorbeeld van deze brief.

  Bron: NH Nieuws

 • Ook interessant