Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Weer valse mails namens de 'MijnOverheid Berichtenbox' over belastingteruggave in omloop

  Weer valse mails namens de 'MijnOverheid Berichtenbox' over belastingteruggave in omloop

  Oplichters doen zich momenteel per mail voor als de Berichtenbox van MijnOverheid en benaderen op grote schaal mensen met een verhaal over een belastingteruggave van maar liefst € 970,95 onder kenmerk WZ02123C. Uiteraard klopt er helemaal niets van, maar hoe zit het dan wel?

  Het begint deze keer in de vorm van een mail, en wel namens de Berichtenbox van MijnOverheid. De geoefende lezer weet natuurlijk best dat overheidsinstanties zoals MijnOverheid of de Belastingdienst nooit rechtstreekse links communiceren, maar in dit mailtje - dat overigens wel begint met het gebruikelijke 'Geachte heer/mevrouw', op basis waarvan je kunt weten dat het nep is - wordt een psychologische truc toegepast.

  Er wordt weliswaar verteld dat er een bericht klaarstaat in je Berichtenbox, waarmee de suggestie wordt gewekt dat je daar op eigen initiatief even heen moet gaan, maar de mail bevat wel degelijk een link. In een moment van onoplettendheid kan het dan zomaar gebeuren dat je de link omwille van het gemak besluit te volgen. En dan gaat het mis.

  Nepmail van de 'MijnOverheid Berichtenbox'
  Nepmail van de 'MijnOverheid Berichtenbox'

  In dit geval verwijst de link naar het domein Uw-zaken-regelen.xyz/schuld/financien.html, en uiteraard weten we dan alweer genoeg. Het domein is twee dagen oud, het IP-adres verwijst naar Amsterdam, maar alle overige informatie over de houder is natuurlijk weer in geen velden of wegen te bekennen.

  Op deze pagina staat de volgende tekst, die we voor de gelegenheid maar integraal hebben overgenomen:

  info
  clockOval 6 30 mrt 2021, 16:00

  Tekst op de nepsite van de 'MijnOverheid Berichtenbox'

  Belastingteruggave met het kenmerk WZ02123C. Wij hebben een definitieve belastingaanslag opgesteld. Volgens onze administratie blijkt dat u aanspraak maakt op een belastingteruggave. Na bevestiging van uw bankrekening zult u binnen 3 werkdagen uw teruggave ontvangen.

   

  Verifieer uw bankrekening nu veilig en gemakkelijk doormiddel van Ideal. Indien wij voor 01-04-2021 nog geen verificatie hebben ontvangen loopt uw teruggave mogelijk vertraging op.

  De website zelf ziet er als volgt uit en maakt wederom gebruik van een techniek die de laatste maanden herhaaldelijk in allerlei oplichtingstrucs is toegepast.

  De oplichters hebben er dit keer dus voor gekozen om inlogomgevingen van negen banken na te maken, meer specifiek:

  • RegioBank
  • Knab
  • ABN AMRO
  • Triodos
  • Rabobank
  • ASN Bank
  • ING Bank
  • SNS Bank
  • MoneYou

  Eén ding staat vast: als je inlogt, krijg je de beloofde 970 euro natuurlijk nooit op je bankrekening gestort. Wat daarentegen wel een levensgroot risico is, is dat oplichters in een handomdraai een veelvoud van dat bedrag van je rekening plukken. En voordat je goed en wel in de gaten hebt wat er aan de hand is, zijn de oplichters alweer gevlogen. Ga hier dus niet op in.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant