Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichter vergokte miljoenen van FloraHolland

  Oplichter vergokte miljoenen van FloraHolland

  Het Openbaar Ministerie wil dat een 28-jarige man uit Den Haag een celstraf krijgt van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, omdat hij van zijn werkgever Royal FloraHolland ruim 4,3 miljoen euro heeft weggesluisd. Verreweg al het geld vergokte verdachte Mohamed G.M. op goksites, vooral door op uitslagen van sportwedstrijden te wedden. De aanklager beschuldigde hem van oplichting en witwassen van het 'duizelingwekkende bedrag'.

  De verdachte heeft alles bekend en toonde dinsdag voor de rechtbank Den Haag grote spijt. Hij weet zijn gedrag aan zijn gokverslaving die hij omschreef als 'een grote zwarte vlek', waardoor hij niet helder meer kon denken. 'Een verslaving is een aanslag op je lichaam, hersenen en leven', zei G.M., die onlangs nog een master bedrijfseconomie afrondde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

  De verdachte stal het geld over een periode van negen maanden en begon ermee in augustus 2018. Hij had toen net een vast contract gekregen als medewerker op de financiële afdeling bij het internationale bloemenveilingbedrijf. Volgens het OM kon hij het geld wegsluizen door 'listige kunstgrepen' in de boekhouding. Zo koppelde hij onder meer zijn eigen bankrekeningnummer aan een oude zakenrelatie.

  Team verdachte was verantwoordelijk voor enorme betalingen

  Zijn team van vijf mensen verzorgde betalingen van honderd miljoen euro per week. G.M. zei dat hij begon met het overmaken van kleine bedragen, maar dat de hoogte van de bedragen al snel opliepen. Volgens het OM zijn er 82 overboekingen geweest, met een uitschieter naar 182.000 euro. De aanklager wil dat hij het gestolen geld terugbetaalt aan het bedrijf. Het OM begon een onderzoek na signalen dat er grote bedragen van zijn bankrekening werden overgeheveld naar gok-accounts. 

  Verdachte wil graag hulp

  Zijn advocaat vond de strafeis echter veel te hoog voor 'zo'n relatief simpele zaak' en verwees daarbij naar lichtere straffen in andere fraude- en oplichtingszaken. Ook benadrukte hij het belang van behandeling voor zijn cliënt. De verdachte zei zelf dat hij opgelucht was toen het werd ontdekt, anders was hij doorgegaan. 'Een groot geheim viel van me af. Ik wil graag hulp om mijn verslaving aan te pakken'.

  NB: De op de foto geportretteerde man heeft niets met de zaak van doen, de afbeelding dient slechts ter illustratie.

  Bron: ANP

 • Ook interessant