Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Oplichter plaatst neppe advertentie voor huurhuis op Kamernet

    Oplichter plaatst neppe advertentie voor huurhuis op Kamernet

    Er is in Groningen een internetfraudeur actief geweest die probeerde mensen op te lichten aan de hand van neppe Kamernetadvertenties. De oplichter bood een appartement aan dat wel bestaat, maar wordt bewoond door een 80-jarige vrouw. De advertentie is inmiddels offline gehaald, maar de oplichter is nog niet gepakt. 
     

    De bewoonster van het appartement, die voor de goede orde niks met de oplichting te maken heeft, kreeg in een week tijd zeven huiszoekers aan de deur. Allen kwamen naar het huis kijken, nadat ze de advertentie van ene Ralf van der Schaaf hadden gezien.

    'Hij zou in Zwitserland wonen en daarom zelf niet het huis kunnen laten zien, maar hij zou de sleutel opsturen zodra het geld overgemaakt was naar een Engels bankrekeningnummer. Om te bewijzen dat hij te goeder trouw was, stuurde hij een kopie van een paspoort mee', vertelt de echte bewoonster tegen Dagblad van het Noorden. 

    'Ralf' maakte één slachtoffer

    Kamernet heeft de advertentie offline gehaald, maar het kwaad was toen al geschied. 'Eén jongen had de 1500 euro al overgemaakt. Die stortte gewoon in voor de deur, hij kon helemaal niet meer uit zijn woorden komen.'  

    'Via een betaalomgeving heeft een huurder een bedrag overgemaakt naar een buitenlandse bankrekening, in de veronderstelling dat hij daarmee een kamer huurde', aldus een woordvoerder van de politie die bevestigt dat er aangifte is gedaan. Of er genoeg aanknopingspunten om de oplichter op te sporen is onbekend. 'Dit soort oplichting zien we vaker. Het geld gaat vaak naar een buitenlandse bankrekening, en het is enorm lastig om vanuit Nederland te achterhalen wie daarachter zit', zegt de woordvoerder. 

    Tips bij het huren van een kamer/woning via internet

    • Zorg dat je altijd weet met wie je zaken doet.
    • Betaal nooit de huur contant vooruit. Betaal überhaupt niet voor een woning die je nog niet gezien hebt.
    • Helaas zijn woningen in de randstad duur, als de prijs aan de lage kant is, wees op je hoede. 
    • Informeer bij twijfel bij de buren van de woning. Kennen zij de verhuurder?
    • Zoek op Google wat er bekend is over de woning. Wellicht vind je namen van eigenaars of vind je dat het appartement ook aangeboden wordt voor short-rental.
    • Raadpleeg eventueel het Kadaster om te kijken wie de werkelijke eigenaar is van een woning. 

    Bron: Dagblad van het Noorden

  • Ook interessant