Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Onvoldoende bewijs in zaak koffieplantage leidt tot vrijspraak

  Onvoldoende bewijs in zaak koffieplantage leidt tot vrijspraak

  De rechtbank in Middelburg heeft een 47-jarige vrouw gistermiddag vrijgesproken van oplichting. De vrouw, afkomstig uit Middelburg, werd ervan verdacht tussen 2010 en 2012 een belegger ervan overtuigd te hebben om vier ton te investeren in de Angolaanse koffieplantage van haar familie. De officier van justitie en de verdediging eisten vrijspraak, aldus Omroep Zeeland.

  De zaak kwam aan het licht toen de Rabobank een opvallende transactie vanaf de rekening van de belegger opmerkte. De bank lichtte de politie in. Na verhoor kreeg de politie het idee dat de belegger was opgelicht. Er werd namelijk geen bewijs gevonden dat de koffieplantage bestond. Volgens de advocaten van de vrouw bestaat de plantage wel en is de plantage ook daadwerkelijk in handen van de familie van de aangeklaagde vrouw.

  Betaling via rekening dochter

  Daarnaast was het volgens Omroep Zeeland ook verdacht dat het geld niet werd overgemaakt naar de rekening van de 47-jarige vrouw, maar naar de rekening van haar dochter. De dochter maakte het geld vervolgens weer over naar haar moeder. Volgens de advocaten gebeurde dit omdat haar moeder geen Nederlandse betaalrekening had.

  Slachtoffer handelde steeds tegengesteld

  De belegger deed aangifte van oplichting, maar verklaarde later dat hij zich hiertoe gedwongen voelde. Volgens de advocaten van de aangeklaagde is er geen sprake van oplichting, ook omdat de belegger na de aangifte nog eens 30.000 euro heeft overgemaakt. Volgens de advocaten geeft dit niet aan dat hij zich opgelicht voelde. De belegger zou later ook nog meerdere malen erop hebben aangedrongen de zaak te seponeren.

  Vrijspraak wegen onvoldoende bewijs

  Tijdens de zitting gaf de officier van justitie aan dat hij wel gedragingen had gezien die lijken op oplichting. Alleen was er nog te veel onduidelijkheid over de zaak. De officier van justitie kon oplichting uiteindelijk niet bewijzen en vroeg daarom om vrijspraak. Voor witwassen zag hij ook te weinig bewijs. De dochter kon hij daarmee ook niets anders dan vrijspraak geven.

  De zaak verliep volgens Omroep Zeeland lastig omdat meerdere getuigen in Angola verblijven. Het telefonisch verhoren verliep moeizaam door de slechte verbinding. Ook is de belegger inmiddels overleden, waardoor hij dus niet verder ondervraagd kan worden.

  Na een korte schorsing besloot de rechtbank meteen uitspraak te doen. Hiermee komt, in woorden van de rechtbank 'een einde aan een zaak die vele jaren heeft geduurd'.

  Bron: Omroep Zeeland

 • Ook interessant