Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Onrust om plotselinge verdwijning crowdfundingwebsite Dream or Donate

    Onrust om plotselinge verdwijning crowdfundingwebsite Dream or Donate

    Grote onrust onder gebruikers van crowdfundingplatform Dream or Donate: zowel de website als de Facebookpagina van het bedrijf zijn plotseling en zonder nadere toelichting offline gehaald. Hetzelfde geldt voor de persoonlijke wervingspagina's van gebruikers, vaak kwetsbare mensen die bijvoorbeeld dure medische behandelingen moeten ondergaan die niet door de verzekering gedekt worden. De grote vraag is nu hoe mensen hun reeds opgehaalde geld alsnog kunnen bemachtigen. Op Twitter stromen de kritische reacties binnen.

    De Telegraaf sprak met gedupeerde Joke Pallada, die via een zijweg bij het platform betrokken raakte nadat ze een uitvaart voor een kennis zonder uitvaartverzekering heeft voorgeschoten: 'Zie maar eens zeven- tot achtduizend euro te regelen binnen korte tijd'. Kort na de uitvaart is een crowdfundingactie voor haar opgezet om ervoor te zorgen dat ze zo spoedig mogelijk gecompenseerd kon worden, en ogenschijnlijk met redelijk succes: een bedrag van 3.500 euro zou uiterlijk twee dagen geleden worden overgemaakt, maar tot op heden heeft ze niets mogen ontvangen.

    Bedrijf is uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel

    Het uitblijven van de betaling klinkt niet erg veelbelovend, maar een blik op het handelsregister van de Kamer van Koophandel doet het ergste vermoeden: eigenaar Robert-Jan Mastenbroek heeft zich op 27 augustus laten uitschrijven. Gevraagd om een reactie geeft Mastenbroek, die zijn eigen naam overigens niet langer gebruikt ('Ik heet nu Broer Rasta'), aan dat men zich voor een verklaring en nadere contactgegevens tot de website kan wenden.

    Op deze website stond volgens de Telegraaf dat het bedrijf slachtoffer is geworden van een hackaanval. Volgens Mastenbroek zouden kwaadwillenden de opgehaalde bedragen zodanig hebben gemanipuleerd dat deze een stuk hoger uitvielen dan in realiteit het geval was. Dit zou weer te maken hebben met bepaalde achtergrondkennis van de daders, die wisten dat Mastenbroek over bitcoins beschikte en hem daarmee wilden afpersen. 

    Mastenbroek geeft aan dat het gaat om een 'gerichte aanval op zijn persoon' met als doel 'hem kapot te maken', en belooft verder elke cent terug te betalen. Opvallend is echter dat Mastenbroek geen aangifte heeft gedaan, naar eigen zeggen 'omdat hij voldoende verstand heeft van internet om te weten dat de politie er toch niets mee gaat doen'.

    Enkele uren later is de website nl.dreamordonate.com echter in het geheel niet meer bereikbaar. Ook op de website klacht.nl is er een opvallende stijging van het aantal meldingen waarneembaar.

    'Je reinste oplichting'

    Volgens Joke Pallada is dit een overduidelijk geval van oplichting: 'En dat over de rug van mensen die kwetsbaar zijn. Heel veel mensen op het platform zijn ziek en hulpbehoevend en voor die mensen is dit soms hun laatste hoop.'

    De Telegraaf sprak tevens met Danilo Treffers, een andere gedupeerde. Zijn zus Bodile heeft de ziekte van Lyme en is in Nederland uitbehandeld. Een behandeling in Duitsland zou mogelijk uitkomst bieden, maar kost 40.000 euro. Omdat het spaargeld van de familie er na dertien jaar volledig doorheen is gegaan, besloten ze een crowdfunding op te zetten. Ze kozen daarbij bewust voor Dream or Donate omdat het platform een goede reputatie had. De familie heeft inmiddels aangifte gedaan en stelt: 'Er was vijfenhalfduizend euro opgehaald. Het is niet alles, maar wel een hoop. We zitten nu flink in de onzekerheid en ik ben echt woedend. Natuurlijk is het voor hem vervelend als hij echt is gehackt, maar ik hoop dat we tot een oplossing kunnen komen.'

    Bedrijf lag eerder onder vuur

    De SP stelde eerder dit jaar Kamervragen over het platform, dat zichzelf volgens de partij wel erg rijkelijk bedeelde: van iedere gedoneerde euro ging er vijf cent naar Mastenbroek én de transactiekosten waren in vergelijking met soortgelijke websites betrekkelijk hoog. Mastenbroek beloofde toen verbetering.

    Mastenbroek ontkent kwade opzet

    RTL Nieuws meldt dat Mastenbroek de intentie heeft om alle gedupeerden te vergoeden: 'Ik heb er zelf steeds geld bijgelegd, maar de hacks bleven doorgaan en op een gegeven moment kon het niet meer. Ik ga nu mijn huis verkopen en hoop daarmee donaties toch uit te betalen. Ik snap dat mensen denken dat ik een oplichter ben, maar ik heb mensen alleen willen helpen.'

    Bron: Telegraaf / Tweedemonitor.nl / Klacht.nl / RTL Nieuws

  • Ook interessant