Ouderen zijn doorgaans een stuk gemakkelijker op te lichten dan jonge mensen. Amerikaanse wetenschappers hebben daar nu een verklaring voor gevonden. Het brein van ouderen reageert minder sterk op signalen die erop wijzen dat een oplichter onbetrouwbaar is.
Foto's
Zowel oudere als jonge proefpersonen kregen dertig foto’s van gezichten te zien en moesten aangeven hoe betrouwbaar ze de persoon op de foto achtten. Tussen de foto’s zaten hele betrouwbare gezichten, maar ook neutrale en onbetrouwbare gezichten. De jongeren en ouderen beoordeelden de betrouwbare en neutrale gezichten op dezelfde manier. Maar bij de onbetrouwbare gezichten was dat anders. De ouderen beoordeelden de onbetrouwbare gezichten veel vaker als betrouwbaar dan de jongeren. Onbetrouwbare gezichten onderscheiden zich door bijvoorbeeld een onoprechte lach en ongewoon oogcontact.
Experiment met fMRI
In een tweede experiment ondergingen 23 ouderen en 21 jonge mensen (gemiddeld 33 jaar oud) een fMRI terwijl ze naar foto’s van gezichten keken. Wanneer jonge mensen een onbetrouwbaar gezicht zagen, vertoonden ze bijzonder veel activiteit in een bepaald deel van de hersenen. De ouderen vertoonden juist heel weinig activiteit in dit deel van het brein, zo schrijven onderzoeker in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.
Onderbuikgevoel
Het betreffende deel van de hersenen is van groot belang: het laat mensen weten dat er iets niet klopt. Anders gezegd: het onderbuikgevoel van ouderen werkt niet meer naar behoren. Volgens de onderzoekers is dit iets waar ouderen zich bewust van moeten worden. Het aan ouderen is geen onderscheid meer te maken en mensen die hen iets per telefoon.
In andere woorden: het onderbuikgevoel van ouderen werkt niet meer naar behoren. Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat ouderen dit weten. Het beste kunnen ze dus geen onderscheid maken en verkopers aan de deur en aan de telefoon meteen afwimpelen, stellen de onderzoekers.
Lees meer: Scientias.nl