Een externe consultant verkocht medio 2012 inderdaad vertrouwelijke informatie van de NS aan treinfabrikant Bombardier. Onderzoek bevestigde eerdere vermoedens, meldde de NS vrijdag.
7000 euro
De consultant kreeg hier 7000 euro voor. De vervoerder heeft geen aanwijzingen dat hij zich heeft schuldig gemaakt aan andere corrupte of niet-integere praktijken. Dit geldt ook voor de periode dat de consultant, als NS-medewerker en later als extern consultant, betrokken was bij de aankoop van de omstreden snelle Fyra-treinen van het Italiaanse bedrijf AnsaldoBreda.
Geen effect op de aankoop
Het leveren van de informatie gebeurde in 2012 ten tijde van de aanbesteding van sprintertreinen door de NS. Het spoorbedrijf zegt dat het 'lekken' niet van invloed is geweest op de aanbesteding. Bombardier deed niet mee. De opdracht, met een waarde van ruim 500 miljoen euro, ging uiteindelijk naar de Spaanse fabrikant CAF.
Februari 2015
De NS kreeg in februari dit jaar aanwijzingen binnen dat er mogelijk corruptie had plaatsgevonden. Vervolgens werd advocatenkantoor Houthoff Buruma ingeschakeld om de zaak te onderzoeken. Het contract met de consultant is inmiddels ontbonden.
Felle reacties in de Tweede Kamer
In de Tweede Kamer werd in februari al fel gereageerd op de zaak. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven vond dat moet worden onderzocht of dit de belastingbetaler of reiziger geld heeft gekost. Barry Madlener van de PVV vond het onvoorstelbaar dat niet direct aangifte is gedaan.
De NS geeft aan de bevindingen uit het onderzoek met het Openbaar Ministerie te zullen bespreken. Ook Bombardier neemt de kwestie hoog op. Het Canadese concern heeft de NS laten weten binnenkort met gepaste maatregelen te zullen komen.