Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Fraudezaak van Limburgse dochterbedrijf NS

  Fraudezaak van Limburgse dochterbedrijf NS

  Een voormalig directeur van Veolia is de spil in de fraudezaak rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Hij bood 'gigabytes' aan informatie aan toen hij overstapte naar Qbuzz, meldt de NOS op basis van een rapport van de NS.

  Veolia

  De oud-Veolia-directeur werkte samen met de voormalig directeur van Qbuzz Leon Struijk en speelde onder meer documenten over ziekteverzuim en vestigingscontracten door. In een mail aan Struijk meldde hij dat er 'nog veel meer informatie' was. 'Dat zijn gigabytes. Die krijg je wel op een usb-stick', schreef hij aan Struijk.

  Reactie Tweede Kamer

  De Tweede Kamer is verbijsterd over de fraude van een NS-dochter bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg. De volledige Kamer wil heel snel een debat over de kwestie, bleek dinsdag. 'Dit geeft een onthutsend beeld', zei Sander de Rouwe (CDA).

  D66'er Stientje van Veldhoven wil dat de NS niet meer mee mag doen met aanbestedingen zolang de zaak niet opgehelderd is. 'Dit is totaal onacceptabel.' Volgens de SP bewijst de zaak dat de marktwerking op het spoor tot excessen leidt waar niemand blij van wordt. Barry Madlener van de PVV vindt het 'zeer, zeer ernstig' en wil dat het hele aanbestedingsproces in Limburg wordt overgedaan.

  Regeringspartij VVD spreekt van 'on-Nederlandse toestanden'. De liberalen vragen zich bij monde van Aukje de Vries af of de NS nog wel grip heeft op zijn dochters en of de overheid nog wel grip heeft op de NS. De Staat is de enige aandeelhouder van de NS.

  Bron: ANP (29-04-2015)

  Afbeelding: iStockphoto

  Gerelateerd

 • Ook interessant