Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Omvangrijke fraude met tankpassen

  De politie verdenkt een 30-jarige man uit het Belgische Genk van fraude met tankpassen ter waarde van 1,5 miljoen euro. De Belg is hoofdverdachte in de zaak waaraan medewerkers van het Korps landelijke politiediensten de afgelopen maanden hebben gewerkt.

  Twee andere verdachten zijn nog voortvluchtig. Dat maakte het KLPD woensdag bekend.

  De fraudeurs kochten lege bv's of bv's die op punt van faillissement stonden op om die vervolgens op naam van Nederlandse stromannen te zetten. Met de gegevens van deze bv's vroegen de verdachten tankpassen aan bij brandstofmaatschappijen. Op de aanvraagformulieren werden onjuiste of gefingeerde gegevens ingevuld.

  Volgens de politie werd met aldus illegaal verkregen passen vooral 's nachts bij onbemande tankstations getankt. Dat gebeurde vooral met buitenlandse vrachtwagens. Ook gooiden de fraudeurs containers van 1000 liter vol brandstof.

  Als de brandstofmaatschappijen via automatische incasso hun geld wilden innen, bleek dat niet mogelijk. De bv's waren niet meer te traceren.

  De drie verdachten tankten niet alleen gratis, ze huurden ook vrachtwagens en computerapparatuur die vervolgens werden verduisterd. Het KLPD vermoedt dat de schadepost van 1,5 miljoen "slechts het topje van de ijsberg'' is en dat nog veel meer financiƫle schade is berokkend aan gedupeerde bedrijven.

  De Belgische hoofdverdachte is uitgeleverd aan Nederland en weer op vrije voeten gesteld. De twee andere verdachten zijn mannen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Ze zijn tot nu toe onvindbaar.

  Bron: ANP

 • Ook interessant