Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • OM wil maximale straf voor webshop-oplichter

  OM wil maximale straf voor webshop-oplichter

  Het Openbaar Ministerie (OM) wil vermeend internetoplichter Robert-Jan van der Z. 5 jaar en 4 maanden in de cel hebben. Ook moet hij zijn slachtoffers van justitie voor bijna 50.000 euro schadeloos stellen en tienduizenden euro's criminele winst terugbetalen, bleek donderdag voor de rechtbank in Haarlem.

  De strafeis van de aanklager was gelijk aan de maximale straf die de rechtbank kan opleggen. Van der Z. dupeerde met nepwebshops tussen 2010 en 2014 zo'n 175 mensen door betaalde spullen niet te leveren. Telegraaf-journalist John van den Heuvel spoorde hem in 2012 op in Venezuela, dat hem uitzette.

  Volgens het OM ging Van der Z. (37) slinks, professioneel en zonder scrupules te werk. Zo mailde hij de moeder van een 8-jarig meisje dat van haar eigen spaargeld een tablet bij hem had gekocht: "Beste klant, wij kunnen helaas niet leveren, u krijgt ook geen geld terug, we gaan het lekker spenderen." Hij ondertekende met een valse naam.

  Van der Z. werd eerder veroordeeld voor internetoplichting, maar ging na zijn vrijlating in 2010 volgens het OM "met zijn enkelband nog om" snel op de oude voet verder. Vanaf april dat jaar deed hij dat "op steeds vernuftigere wijze" vanuit Venezuela, aldus de aanklager. Slachtoffers lokte hij onder meer door webshops van bekende elektronicaketens te kopiƫren.

  Na zijn uitzetting belandde Van der Z. in een Nederlandse cel, die hij in oktober vorig jaar onder strenge voorwaarden mocht verlaten. Ook toen ging het vrijwel meteen weer mis. Dit voorjaar belandde hij daarom opnieuw in de gevangenis.

  De officier van justitie stelde dat Van der Z. zich schuldig heeft gemaakt aan "immense hoeveelheden oplichtingen". "Er is een spoor van vernielingen aangericht door een verdachte die zijn hele leven niets anders heeft gedaan dan dit."

  De advocate van Van der Z. vroeg de rechtbank het OM niet-ontvankelijk te verklaren vanwege onrechtmatigheden rond zijn uitzetting. Volgens haar is Van der Z. een zwakbegaafd man met een psychische stoornis. Ze noemde de strafeis buitenproportioneel.

  Bron: ANP

  Gerelateerd

 • Ook interessant