Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • OM wil dik 2 miljoen van 'Maseratiman' Möllenkamp zien

  OM wil dik 2 miljoen van 'Maseratiman' Möllenkamp zien

  Voormalig Rochdale-baas en 'Maseratiman' Hubert Möllenkamp moet van alle giften die hij als topman van de Amsterdamse woningcorporatie aannam ruim 2,3 miljoen euro terugbetalen aan de staat. Dit wil het Openbaar Ministerie (OM), bleek donderdag voor de rechtbank in Amsterdam.

  De 67-jarige Möllenkamp, zelf afwezig, werd eind maart in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar en drie maanden gevangenisstraf. Volgens het gerechtshof heeft hij zich onder meer schuldig gemaakt aan het aannemen van steekpenningen, witwassen en meineed. De rechtbank in Amsterdam legde hem daarvoor in eerste aanleg 2,5 jaar cel op. Zowel Möllenkamp als het OM was tegen dit vonnis in hoger beroep gegaan.

  Maseratiman

  Volgens het OM is met de uitspraak van het hof onomstotelijk vast komen te staan dat Möllenkamp vastgoedprojecten gunde aan bevriende ontwikkelaars en in ruil daarvoor geld ontving. Het luxe leven dat hij leidde en de auto's waarin hij reed, leverden hem bijnamen als 'Zonnekoning' en 'Maseratiman' op.

  Geen giften maar leningen

  Zijn advocaten zeiden donderdag echter dat geen sprake was van giften, maar van leningen. ''En de kern van een lening is een plicht tot terugbetaling. Onze cliënt heeft geen enkel profijt gehad.'' Los daarvan moet de claim van het OM van tafel omdat hun cliënt geen geen geld heeft, vinden zij. Möllenkamp werd in 2012 persoonlijk failliet verklaard. Zijn totale vermogen bij de curator bedraagt 530.000 euro, zijn schuld is twintig keer zo groot. ''Hij kan de rekening nooit betalen.''

  Schuldeiser

  Het OM ziet daarin geen reden de eis te matigen, bleek donderdag. ''Ook meneer Möllenkamp kan de loterij winnen'', zei de aanklaagster. ''Het OM mag niet worden benadeeld ten opzichte van andere schuldeisers.''

  De uitspraak is op 1 juni.

  Bron: ANP

  Gerelateerd

 • Ook interessant