Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • OM eist gevangenisstraffen tot 4 jaar in boilerroomzaak

    OM eist gevangenisstraffen tot 4 jaar in boilerroomzaak

    Deelname aan een criminele organisatie, oplichting, valsheid in geschrifte en het verlenen van beleggingsdiensten zonder AFM-vergunning: dat is wat het Openbaar Ministerie acht verdachten verwijt die betrokken waren bij vier boilerrooms. Het OM eist gevangenisstraffen tot vier jaar tegen hen. In 2013 en 2014 besteedde Opgelicht?! al aandacht aan hun praktijken én arrestatie. De zaak dient voor de rechtbank in Noord-Holland.

    Een boilerroom is een frauduleuze organisatie die gehaaide verkopers laat bellen naar potentiële beleggers om ze producten te verkopen, die ze mooier voorstellen dan ze in werkelijkheid zijn.

    Lees meer in dit artikel:

    Wat is een boilerroom?

    Het OM verwijt de mannen deelname aan de criminele organisatie, oplichting, valsheid in geschrift en het verlenen van beleggingsdiensten zonder vergunning van de AFM. Tientallen slachtoffers zijn vermoedelijk onder valse voorwendselen verleid om geld af te geven met een totale inleg van meer dan zeven miljoen euro.

    De leden van de vermoedelijk criminele organisatie boden aandelen, obligaties en emissierechten aan aan beleggers, en verkochten die ook daadwerkelijk. Dat blijkt uit FIOD-onderzoek. Ze deden dat tussen 2004 en 2013 onder de namen Intersecurities / Pacific Continental, Icon, Teleson, Titan Invest en Quest Capital Partners.

    Boilerrooms en de confrontatie met één van de verdachten

    De verdachten waren internationaal actief: behalve in Nederland opereerden ze ook in België, Spanje, Servië, de Verenigde Staten en Hong Kong.

    Gelikte brochures en verkooppraatjes

    De verkopers hanteerden het principe van ‘cold calling’, dus het ongevraagd direct benaderen van potentiële beleggers. Die hielden ze voor dat hun inleg voor een groot deel zou worden geïnvesteerd in bedrijven en emissierechten. Gelikte brochures, websites en verkooppraatjes moesten hierbij de indruk wekken dat er sprake was van bonafide investeringen ging.

    De inleggers voelden tijdsdruk door de agressieve verkoopmethoden. Nadat ze geld hadden ingelegd en opgezadeld waren met neppe, onverkoopbare en waardeloze producten was er nog maar nauwelijks contact mogelijk met de verkopers. Die trokken de stekker uit de boilerroom en gingen op een andere plek en onder een nieuwe naam verder met hun praktijken, aldus het OM.

    Vorstelijk leven van andermans pensioengeld

    De officieren noemen het ernstig dat de verdachten geld verdienden ten koste van anderen. ‘Verdachten hebben, puur gedreven door eigen financieel gewin, beleggers stelselmatig opgelicht. Van de gelden van beleggers hebben zij vorstelijk geleefd. Sommige beleggers hebben hun laatste spaar- of pensioengeld ingelegd, terwijl verdachten daarvan wisten.’ De mannen wisten ruim zeven miljoen euro los te krijgen bij de beleggers. De helft daarvan zou direct in hun eigen zakken verdwenen zijn.

    De behandeling van de strafzaak gaat in maart verder met de pleidooien. De verwachting is dat de rechtbank uitspraak doet op 1 mei 2020 uitspraak.

    Bron: OM

  • Ook interessant