Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wat is een boiler room?

  Wat is een boiler room?

  Geregeld waarschuwen we voor zogeheten boiler rooms. Maar wat zijn dat nu eigenlijk? En belangrijker, hoe kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt?

  Een boiler room is een organisatie van frauduleuze personen, die met behulp van gehaaide verkopers bellen naar potentiƫle beleggers om ze te interesseren en over te halen te investeren in waardeloze of nepaandelen.

  Deze oplichters brengen hun slachtoffers het hoofd op hol met overtuigende verkooppraatjes dat er grote winsten zijn te behalen. Op de achtergrond zijn allerlei geluiden te horen, zoals rinkelende telefoons en schreeuwende verkopers. Zo wekt de organisatie de indruk dat het om belangrijke handel en een echt en eerlijk bedrijf gaat. Ook dringen de verkopers erop aan dat je snel moet beslissen, want anders zijn de aandelen al verkocht.

  De verkopers beloven torenhoge rendementen. Het gaat echter om aandelen van bedrijven die vaak alleen op papier bestaan. De koers zal, na een korte piek, snel kelderen en de aandelen blijken waardeloos.

  Hoe voorkom je dat je het slachtoffer wordt van een boiler room?

  Word je benaderd door partij die aandelen verkoopt, let dan goed op! In samenwerking met de AFM hebben we een aantal tips opgesteld:

  • Ga nooit in op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Hang direct op. Vaak zijn de verkopers erg volhoudend, ga niet in gesprek en hang elke keer direct op.
  • Raadpleeg de registers van de AFM of de website van de buitenlandse toezichthouder in het land waar de instelling zegt te zijn gevestigd om te zien of zij over een vergunning beschikken. Bel de organisatie terug met de gegevens die je uit de registers haalt, om er achter te komen wie ze zijn.
  • Check op internet via zoekmachines of er iets bekend is over de aanbieding. Worden er extreem hoge rendementen voorgespiegeld of is het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is het ook niet waar!
  • Betaal geen 'restriction fee' of andere onduidelijke kosten aan onbekende instellingen.
  • Controleer op internet via zoekmachines de naam van het aandeel.
  • Wees altijd extra alert als bedrijven of personen geld vragen over te maken naar een buitenlandse bankrekening of via zogenaamde Moneytransfer-systemen.
  • Houd de waarschuwingslijsten van de AFM en de boiler room Alerts van Opgelicht?! goed in de gaten.

  Meer informatie

  Wil je meer weten over dit onderwerp? In ons dossier over boiler rooms lees je alles over de werkwijze van deze oplichters.

  Gerelateerd

 • Ook interessant