Odido waarschuwt dat het aantal fraudegevallen door sim-swapping de laatste tijd erg toeneemt. De Fraudehelpdesk laat aan veiligheidswebsite Security.NL weten dat in de eerste maanden van 2025 zo’n 161 meldingen van Odido-klanten hierover zijn binnengekomen en dat het in totaal om duizenden euro's aan schade gaat.
Steeds meer Odido-klanten zijn slachtoffer van ‘sim-swapping’. Het telefoonnummer van het slachtoffer wordt hierbij overgezet op de simkaart van een oplichter. De oplichter kan vervolgens beschikking krijgen over multifactorauthenticatie-codes en andere inloggegevens.
Duizenden euro’s schade
Van de meldingen die Odido-klanten bij De Fraudehelpdesk deden, ging het bij drie om een gezamenlijke financiële schade van zo’n tweeduizend euro.
Een Odido-woordvoerder deelt met De Telegraaf: "Bij Odido vinden wij het natuurlijk vervelend dat het aantal simswap-fraudegevallen toeneemt. Daarom doen wij veel aan voorlichting rond dit onderwerp en nemen we maatregelen. De werkwijze van deze fraudeurs is helaas bij ons bekend. Zij doen zich vaak voor als medewerkers van Odido en creëren valse noodsituaties. Ze beweren bijvoorbeeld dat je account, abonnement of simkaart moet worden geverifieerd om een zogenaamde blokkade te voorkomen."
Ook KPN-klanten slachtoffer van sim-swapfraude
De Fraudehelpdesk waarschuwt dat behalve Odido-klanten, ook KPN-klanten de laatste tijd slachtoffer zijn geworden van sim-swapfraude. Cybercriminelen sturen frauduleuze berichten of bellen slachtoffers op namens een van de providers, met het verhaal dat de simkaart binnenkort vervalt en geverifieerd of gevalideerd dient te worden.
In sommige gevallen wordt via een vals sms-bericht beweerd dat de kaart snel moet worden omgezet naar een eSIM, omdat deze anders zogenaamd wordt afgesloten. Zo proberen de fraudeurs toegang te krijgen tot de simkaart en persoonlijke gegevens van het slachtoffer.
Dit adviseert De Fraudehelpdesk
De Fraudehelpdesk adviseert om niet in te gaan op verdachte berichten en telefoongesprekken en deze direct te verwijderen of het gesprek direct te beëindigen. In een eerder Opgelicht?!-bericht lees je hoe deze fraudevorm werkt en wat je er tegen kunt doen.
Cybersecurity-expert Brenno de Winter waarschuwt dat providers nooit zomaar zullen vragen om je simkaart te vervangen, staat op beveiligingnieuws.nl. “Als je wordt gebeld, zeg dan dat je terugbelt via het officiële nummer van de provider. Zo kun je direct nagaan of het om oplichters gaat”, adviseert De Winter.