Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Nigeriaanse politicus steelt kwart miljard dollar

    Een prominente Nigeriaanse politicus heeft maandag bekend dat hij schuldig is aan de diefstal van 250 miljoen dollar uit de schatkist. James Ibori deed dat in een rechtbank in Londen. Hij hoort zijn straf in april.

    De 49-jarige Ibori werd schatrijk in de periode 1999-2007. Hij was toen gouverneur van de olierijke deelstaat Delta. Hij kreeg een officieel jaarsalaris van ongeveer 30.000 euro, maar beschikte tegelijkertijd over peperdure villa's in onder meer Zuid-Afrika en Groot-Brittannië. Ibori verplaatste zich in een privé-vliegtuig dat hij had gekocht voor 20 miljoen dollar. Zijn kinderen gingen naar exclusieve Britse kostscholen.

    Ibori genoot immuniteit toen hij de belangrijkste politicus was in Delta. Na zijn aftreden werd hij al eens vervolgd in eigen land, maar dat leidde niet tot een veroordeling.

    Het Openbaar Ministerie in Groot-Brittannië had meer succes. Ibori werd in mei 2010 gearresteerd in Dubai en later uitgeleverd. Zijn echtgenote, een zus en een minnares werden eerder al veroordeeld tot celstraffen van vijf jaar omdat ze Ibori hadden geholpen bij zijn malafide praktijken. De politicus en zijn handlangers maakten zich onder meer schuldig aan witwasserij, corruptie, fraude en rechtstreekse diefstal uit de schatkist van Delta.

    In afwachting van het vonnis in zijn zaak blijft Ibori in voorarrest. Het proces wordt met grote belangstelling gevolgd in Nigeria, de economische grootmacht van West-Afrika. Er wonen ongeveer 160 miljoen mensen in Nigeria en de overgrote meerderheid van de bevolking leeft in armoede en moet het stellen zonder goed onderwijs, elektriciteit en stromend water, ondanks de enorme olierijkdom van het land.

    De winsten uit de oliewinning verdwijnen al decennialang grotendeels in de zakken van corrupte politici, ambtenaren en ondernemers.

    ANP

    Gerelateerd

  • Ook interessant