House of Animals opent een meldpunt voor mensen die slechte ervaringen hebben met hondenhandelaren. De dierenwelzijnsorganisatie stelt dat wetgeving voor hondenhandel nauwelijks wordt gehandhaafd, waardoor "de handel in zieke dieren uit Oost-Europese puppyfabrieken" opbloeit.
Oprichter Karen Soeters zegt dat het meldpunt uniek is omdat het een completer beeld geeft van de hondenhandel. Bij House of Animals komen wekelijks verhalen binnen van baasjes die een zieke pup kochten. Het gaat dan vaak om dieren die zijn geboren in een Oost-Europese puppyfabriek, waar teefjes leven in betonnen hokken en constant nestjes moeten werpen.
Soeters zegt dat de Nederlandse en Europese wetgeving helder is over de eisen waaraan fokkers en handelaren moeten voldoen. Toch wordt er volgens haar nauwelijks gehandhaafd door controlerende instanties als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "Maar wij weten hoe de hazen lopen. Elke melding wordt, indien mogelijk, door ons vertaald naar een handhavingsverzoek, waarmee wij actie door de NVWA afdwingen."
De NVWA reageert
De NVWA stelt dat haar inspecteurs alle meldingen over puppyhandel in behandeling nemen en serieus bekijken. Die inspecteurs treden op tegen illegale hondenhandel, samen met de Landelijke Inspectie Dierenbescherming en de politie.
"Ieder jaar stijgt het aantal meldingen bij de NVWA waarbij dierenwelzijn in het geding is of waarbij vermoedens zijn van illegale handel in honden of het illegaal fokken. Bij meldingen die voldoende concreet zijn en die voldoende aanknopingspunten bieden, wordt direct actie ondernomen", aldus een woordvoerder.
Als een melding onvoldoende aanknopingspunten biedt en bijvoorbeeld anoniem is gemeld, wordt die wel geregistreerd en bewaard. Zo kan de NVWA de melding meenemen zodra meer aanwijzingen over een bepaalde fokker of handelaar tot een onderzoek leiden.