Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Een hond adopteren? Bij Rescue Dogs Europe kan dat flink in de papieren lopen

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Vanwege het coronavirus neemt de vraag naar honden enorm toe: iedereen wil thuis plots een viervoeter. Dan merken niet alleen fokkers, maar ook stichtingen die honden herplaatsen. Maar zijn de intenties van stichtingen wel altijd even zuiver? Opgelicht?! stuitte op een reeks klachten over Rescue Dogs Europe onder leiding van voorzitter Sanna van Duin. En die begonnen al ver voordat iemand ooit van het coronavirus had gehoord. 

  Al in 2009 is Rescue Dogs Europe op televisie, meer specifiek in een uitzending van De Rijdende Rechter. In die uitzending gaat het over een rottweiler die de stichting terug wil hebben. Sanna van Duin van Rescue Dogs Europe (hierna: RDE) zet in haar contract dat zij altijd eigenaar blijft van de hond en beroept zich daarop.

  Dat is niet het enige wat opvalt in het contract van RDE. Ook de boetes die de stichting wil uitdelen als je je niet aan de regels van de stichting houdt zijn niet mals. Zo behoudt RDE zich het recht voor een boete van 1500 euro op te leggen als de hond wordt ingeslapen zonder toestemming van de stichting of naar een ander goed thuis wordt gebracht.

  Ook laat RDE de adoptanten tekenen dat inspecteurs van de stichting te allen tijde thuis worden toegelaten voor een controle. Een recht dat zelfs de politie in Nederland niet heeft. Wie ontevreden is over de hond kan deze terugbrengen, maar daar staat volgens de website wel 100-150 euro opvangkosten tegenover.

  Meteen betalen zonder kennis te maken en cash afrekenen

  Dat zijn niet de enige klachten die wij horen over geld. Meerdere adoptanten laten weten dat er per se cash afgerekend moet worden. Potentiële adoptant Esmee zoekt een hondje van een stichting en komt op Facebook in een groep voor herplaatsers een advertentie tegen van een nestje puppies dat via RDE wordt geplaatst.

  Op de website leest Esmee meer over de stichting. Ze zouden Spaanse honden herplaatsen, maar ook honden die uit de fok vrijgekocht worden. Op de website wordt gesproken over 225 euro. Esmee doet een aanvraag. Niet voor één pup, maar voor meerdere, omdat ook haar schoonfamilie zoekt naar een nieuw hondje.

  Ze maken telefonisch kennis met Sanna van Duin, die de stichting runt. Direct de volgende dag, zonder huisbezoek of andere concrete controle waar de hond terecht zou komen, kunnen de viervoeters al worden opgehaald bij de broer van Sanna in Barendrecht. Daar krijgen ze een pup te zien. Voordat er een ander hondje wordt gehaald, moet er betaald worden, aldus Esmees schoonmoeder Lique. En de prijs blijkt daarnaast geen 225 euro te zijn, maar 750 euro per hondje.

  Zo gezellig als het contact met voorzitter Sanna van Duin eerst was, zo naar verloopt dat erna. Sanna beweert dat Esmee op een Marktplaatsadvertentie heeft gereageerd waar per puppy 750 euro wordt gevraagd en dat ze gelukkig wel gezien hebben 'uit wat voor milieu Esmee en haar familie komen'. Sanna stuurt bewijs door, met een reactie van Esmee. Maar dat is een andere Esmee, met een andere achternaam.

  Forse prijzen op Marktplaats

  Op Marktplaats worden door RDE inderdaad vaak forse prijzen gevraagd voor de herplaatsers. Volwassen, veelal ongecastreerde honden gaan van de hand voor meer dan 500 euro. Voor de pups vragen ze tot 750 euro. Zelfs een prijs van 1000 euro komt voorbij, voor een stamboomloze hond van drieënhalve maand oud. Daar komt de castratie- of sterilisatieverplichting, een operatie die ook honderden euro's kost, nog bovenop.

  Al met al fors duurder dan bij veel andere stichtingen, die voor een hond doorgaans tussen de 300 en 350 euro vragen inclusief vervoer naar Nederland en castratie/sterilisatie. Een dag na het bezoek van Esmee en haar schoonfamilie wordt de website aangepast. De prijzen van 225 euro gelden niet meer. 'Dat heeft te maken met vrijkopen van honden. Wij vermelden dat er altijd bij. Door corona zijn transporten over de weg duurder dan vliegen.'

  Het gaat hier echter om honden die bij Belgische fokkers vandaan komen.

  Dierenarts constateert mankementen bij herder

  Zo'n Belgische hond werd ook geadopteerd door een moeder van een gezin. Zij reageerde op ex-fokreu Teuntje, die volgens de Marktplaatsadvertentie goed met kinderen was. Teuntje werd over de grens van België gebracht en thuisbezorgd door de echtgenoot van Van Duin.

  Teuntje moest na aankomst direct naar de trimmer en ook de dierenarts had er werk aan. Die constateerde nogal wat mankementen aan de herder. De hond viel soms om, had een slecht gebit en was vermoedelijk slechtziend of zelfs blind. Volgens het rapport was de chip van Teuntje niet geregistreerd en de dierenarts constateerde in het verslag dat de hond niet ingeënt was tegen rabies, oftewel hondsdolheid.

  Herder na bijten kind opnieuw als gezinsvriendelijke hond op Marktplaats gezet

  Maar het verdrietigste gebeurde: de hond beet meermaals één van de kinderen in het gezin. Het meisje hield er bijtwonden in de wang en boven de wenkbrauw aan over. Omdat het bijten meermaals had plaatsgevonden, nam de moeder van het gezin contact op met RDE.

  Die haalde de hond op, gaf geen geld terug, maar bood de hond kort erna wel weer aan op Marktplaats. Ditmaal voor 45 euro meer en opnieuw als gezinsvriendelijke hond.

  Meer dan 7000 euro dierenartskosten voor een corgi met fysieke gebreken

  Ook Samantha kreeg te maken met een viervoeter waar de beschrijving online niet van klopte. Zij adopteerde vorig jaar een corgi en Samantha laat weten sindsdien al meer dan 7000 euro aan dierenartskosten te hebben moeten maken.

  Haar hond werd omschreven als een zindelijke hond, maar niets blijkt minder waar. Het hondje laat alles lopen in huis. Maar dat is niet het enige. Vrij snel na adoptie komen er andere zaken aan het licht die snel behandeld moesten worden, vertelt Samantha ons. Corgi Sofi had cystes aan de tepels en een baarmoederontsteking. Het hondje heeft een slecht gebitje en is zeer angstig. 

  Samantha verbaast zich ook over het gegeven dat haar hond nog steeds op de website staat als te adopteren op afstand. Voor 15 euro in de maand kan een donateur een specifieke hond helpen zonder te zelf te adopteren. Sofi is echter al anderhalf jaar onder de pannen. En dan geldt niet alleen voor deze corgi, ook de eerder genoemde Teuntje en andere honden waar wij de nieuwe baasjes van spreken staan nog steeds op deze pagina.

  Geen dubbeltje gehad voor Bulldog

  Ook bulldog Leo, die wordt geadopteerd door Bibi, blijkt na adoptie niet zo gezond te zijn als Sanna van Duin de adoptant vertelt. De hond blijkt last te hebben van patella luxatie, een aandoening aan de knieschijven die behoorlijk in de papieren loopt.

  Bibi vraagt de stichting om een financiële bijdrage. Zij heeft 750 euro betaald voor de bulldog. Een forse prijs voor een adoptiehond, maar dat was ook de prijs die de stichting aan de vorige eigenaar moest betalen, zo was het verhaal volgens Sanna.

  Een financiële bijdrage zit er dan ook niet in: 'Zoals je weet hebben wij er niets aan overgehouden', zo staat er in de WhatsApp-gesprekken te lezen. Opgelicht?! weet echter de vroegere eigenaar van Leo te achterhalen en die vertelt dat hij de bulldog weliswaar heeft afgegeven aan de stichting, maar er geen dubbeltje voor gehad heeft. 

  Van Duin weet nog wel een adres waar de hond op een specifiek moment - waarop Bibi niet kan - goedkoper geopereerd kan worden. Voor de andere poot, die dezelfde operatie wacht, maken ze een afspraak dat de bulldog goedkoper geopereerd kan worden. Bibi moet het wel opnemen met het bestuur.

  'Ik kan verder toch niks doen. Ze zijn op de hoogte', schrijft Van Duin. Zij is echter zelf de voorzitter van dat bestuur.

  Gedupeerde Patty heeft ook geen goede ervaringen met RDE

  Met de formele weg kreeg ook Patty te maken. Zij adopteerde in 2012 al een Franse hond van RDE die ze op Marktplaats vond nadat één van haar twee berghonden was ingeslapen. Volgens de advertentietekst was deze hond 'een schatje, vriendelijk met iedereen. Zeer gezond, houdt nog van haar wandeling.'

  Bekijk hieronder het interview met Patty.

  Interview Patty - Gedupeerde Rescue Dogs Europe

  Opgelicht?! neemt zelf de proef op de som en maakt een afspraak

  Ook Opgelicht?! zelf neemt contact op met RDE als potentiële adoptant die geïnteresseerd is in een puppy van 750 euro. We vullen een niet-bestaand adres in en worden de volgende morgen al gebeld of we die dag al willen gaan kijken. Dan kan het hondje meteen mee naar Nederland met haar neef.

  Het hondje is goed gesocialiseerd, aldus Van Duin. Ook de ouders Bart en Sientje zijn te adopteren, en wel voor een bedrag van 500 euro. We reageren opnieuw met een niet-bestaand adres. Bart en Sientje kunnen door de broer van Van Duin meegenomen worden naar Nederland. Ontvangen doet Van Duin vanwege de coronaregels bij onze zuiderburen niet meer zelf in haar tuin in België.

  Ze vertelt in een van de telefonische gesprekken dat ze 'best wel veel' honden heeft zitten, maar dat ze niet allemaal bij elkaar zitten. De pups groeien op 'met 10, 12 andere honden', aldus Van Duin. Als we in Barendrecht aankomen - in hetzelfde flatje waar eerder ook Esmee en haar schoonfamilie terecht kwamen - om kennis te maken met Bart en Sientje stuiten we op twee terughoudende, maar vertederende chihuahua's.

  Hondenpaspoorten slecht ingevuld en met dubbele chipnummers

  De broer van Sanna, tevens de penningmeester, vertelt dat de stichting honden herplaatst als fokkers er teveel hebben. We krijgen de paspoorten te zien. Het is opvallend dat die slecht zijn ingevuld. Ook nu is er gewerkt met typex, zoals we al vaker voorbij hebben zien komen.

  Als we na ons bezoek één van de chipnummers opzoeken in de registers, is die geregistreerd. Als we bellen met het nummer van de registratie ontdekken we iets schokkends. Het chipnummer dat in het paspoort  van de zojuist bezochte honden stond, behoort ook toe aan een hond die eerder in 2020 al geadopteerd is via RDE. Daar is het chipnummer met de hand ingeschreven.

  Twee paspoorten met hetzelfde unieke chipnummer. De adoptante laat de chip van haar hond uitlezen en haar hond blijkt die chip met dat nummer te hebben. Het chipnummer dat we in het paspoort bij Bart of Sientje hebben gezien, kan dus nooit van een van deze honden zijn.

  Geen Uniek Bedrijfsnummer (UBN)

  Maar er zijn nog meer vreemde dingen aan de hand bij RDE. Zo is de stichting een Nederlandse stichting, en wie bedrijfsmatig handelt in Nederland, moet een Uniek Bedrijfsummer (UBN) aanvragen. Daar is bijvoorbeeld sprake van als er twintig honden of meer dan vier nesten worden geplaatst op jaarbasis.

  Wie de website en Marktplaats in de gaten houdt, ziet de status van de honden snel veranderen naar gereserveerd en geadopteerd. En alleen al in het eerste weekend van januari werden er pups van drie verschillende nesten via Facebook ter adoptie aangeboden. Maar geen van de bij ons bekende adressen waar RDE gebruik van maakt beschikt over een UBN.

  Waarom dat belangrijk is, is omdat er regels aan vastzitten, zoals minimumvereisten aan huisvesting voor de honden en een beheerder die beschikt over een vakbekwaamheidsdiploma. Daarmee wordt getracht een mate van dierenwelzijn te garanderen. 

  In België is daarnaast een milieuvergunning nodig bij meer dan vijf honden of moet een melding worden gedaan. Als we echter mailen met de gemeente waar Van Duin woont, blijkt er ook van die vergunningen geen sprake te zijn. Terwijl zijzelf aan de telefoon niet geheimzinnig deed over dat er meer dan vijf honden ter plaatse zijn.

  Nederlandse chips niet door RDE geregistreerd, Belgische chips vaak op naam van de fokker

  In het onderzoek dat Opgelicht?! doet is het opvallend dat we van geen enkele hond een chipregistratie op naam van de stichting of op naam van iemand die gerelateerd is aan de stichting vinden. De chips die in België geregistreerd staan, staan vaak op naam van de fokker.  De Nederlandse chips waarvan wij nummers hebben, blijken niet geregistreerd door RDE. Het is wettelijk verplicht in Nederland om de chip te registreren: dat niet doen is strafbaar.

  Strafbaar is ook het over de grens brengen van een te jonge hond of het over de grens brengen van honden zonder rabiësenting, die gegeven wordt tegen hondsdolheid. We komen in het bezit van gegevens over een hondje dat volgens het paspoort bij de vaste dierenarts in België geweest is - de dierenarts heeft dat bevestigd aan de adoptanten - maar met nog geen tien weken al aan de Nederlandse adoptanten wordt meegegeven. De rabiësenting ontbreekt in het paspoort.

  Niet lang voor de uitzending krijgt Opgelicht?! ook nog een afschrift in bezit. In december incasseert RDE 2600 euro voor elf honden tegelijk. Hier zijn zwangere honden bij. Gaat het enkel nog om adopties bij Rescue Dogs Europe?

  Geen eigendom, maar een bruikleenovereenkomst

  De stichting werkt met een contract, waarbij de hond nooit eigendom wordt van de nieuwe baasjes. Wij lieten advocaat Nicolette Heijkant naar dit contract kijken. Zij is duidelijk, het is een bruikleenovereenkomst. Dat is niet gek bij een boek uit de bieb, maar hier gaat het om honden.

  De adoptant krijgen alle verantwoordelijkheden en kosten, maar nooit het eigendom. En daarmee dus ook niet de bevoegdheid om over het dier te besluiten. Het LICG (Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren) noemt dit een eigenaardige wettelijke constructie en stipt aan dat lang niet altijd alle voorwaarden die in zo'n contract staan rechtsgeldig zijn.

  Pakket met hondenvoer wordt teruggegooid

  Genoeg vragen aan RDE dus. Half december stuurt Opgelicht?! aan verschillende emailadressen van Sanna van Duin een mail dat er klachten zijn over de stichting en een interviewverzoek. Hierop wordt niet gereageerd. Daarna maakt de redactie een pakket voor de honden in orde en gaat langs in België.

  Sanna komt naar het hek, maar als ze hoort dat het pakket van Opgelicht?! afkomstig is, wordt dit over het hek teruggegooid. Ze wil geen gesprek met de verslaggever, en laat weten dat de situatie complex ligt.

  Lees hier onze vragen aan RDE én het weerwoord van de stichting

  Dan blijkt de stichting ons emailadres toch te kunnen vinden. Op meerdere interviewverzoeken geeft RDE geen gehoor, maar ze sturen uiteindelijk deze brief als reactie op onze lijst met vragen aan de stichting.

  Het verweer van RDE en het naschrift van de redactie lees je hier (PDF)

  De inspectiedienst Dierenbescherming is inmiddels een onderzoek begonnen naar RDE. 

 • Ook interessant