Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Voorschotfraude met huisdieren

  De laatste twee jaar ontvangt de redactie van Opgelicht?! steeds vaker klachten over adverteerders die via internet huisdieren zoals rashonden aanbieden. Soms betalen mensen tot wel € 2300,- maar de hond krijgen ze nooit te zien.

  Het gaat dan om voorschotfraude, ook wel Nigeriaanse fraude of 419-fraude genoemd. De adverteerder blijkt geen hondeneigenaar te zijn, maar een beroepsoplichter. In Nigeria en buurland Kameroen, gaan duizenden mensen de hele dag online om nietsvermoedende slachtoffers in Westerse landen geld afhandig te maken.

  Ze mailen zielige verhalen en doen mooie beloftes, als men maar geld stort. Voorheen was 419 fraude vooral bekend door e-mails die je een groot geldbedrag beloven als je meewerkt, bijvoorbeeld aan het innen van de erfenis van een overleden dictator.

  Hondje nooit gezien

  Zangeres Anita Hulshof uit Fluitenberg verloor meer dan € 2300,- aan een 419 oplichter. Ze zocht een Engelse buldog via het internet. Haar werd hondje 'Roy' beloofd. Stukje bij beetje werd haar geld ontfutseld: De hond verbleef in het buitenland en moet via het vliegtuig vervoerd worden, Roy moest inentingen hebben, in een speciale bench vervoerd worden en daarna in quarantaine zitten. Iedere smoes bracht weer een nieuw te betalen bedrag met zich mee. Hulshof heeft de hond nooit gezien.

  Chantal de Graaf en Vincent Ypma uit Leeuwarden raakten € 275,- kwijt toen ze een chihuahua wilden aanschaffen. Ook Miranda de Bruijn uit Alphen aan de Rijn leek zo'n chihuahua wel wat. Zij ging voor € 147,- het schip in.

  Tips

  Let op onderstaande signalen als je iets koopt via internet. Hiermee kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van voorschotfraude:

  • Er wordt een een populair ras voor niets of voor een heel laag bedrag aangeboden.
  • Het e-mail adres van de adverteerder is een gratis adres, zoals @live.nl, @yahoo.com.
  • Er wordt vaak Engels gesproken, of gecommuniceerd in gebrekkig Nederlands.
  • Er moet van te voren geld worden overgemaakt naar een geldkantoor in een ander land. (zoals Engeland of Kameroen) Vaak wordt een filiaal van Western Union gebruikt.
  • Er wordt gebruikt gemaakt van een derde persoon die het geld in borg neemt tot het product geleverd is. Een zogenaamde ‘escrow’ of borg bewaarder.
  • Je kunt het dier niet van te voren komen bekijken.

  Big business

  419 Fraude is big business en Nederland is een van de meest populaire landen voor deze e-mail oplichters. De Nederlandse organisatie Ultrascan deed in 2006 onderzoek naar 419 fraudeurs. Volgens hen zijn er zo'n 800 Nigeriaanse fraudeurs, die  Nederland als hoofdkwartier gebruiken. Groot-Brittannië komt op de tweede plaats met 724 fraudeurs, en Spanje op de derde met 500.

  Ultrascan meldde bij het onderzoek dat, behalve deze  800 'voltijdse' criminelen, er ook 'minstens 1400 andere Nigerianen of Kameroeners in Nederland' waren die 'betrokken waren bij internet-oplichting'.

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant