Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nephertog een jaar de cel in

  De rechtbank in Zutphen heeft vrijdag de 38-jarige nephertog Anthonie van W. veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden. De man vervalste verschillende documenten, waaronder zijn geboortebewijs. Bovendien gaf hij zichzelf de titel van hertog d'Aragon.

  Van W. zou op 1 mei vorig jaar trouwen in de kerk in Oudenbosch met een Iers/Schotse vrouw, maar een dag voor de bruiloft werd de man uit Barneveld aangehouden door de politie. Hij moest nog een oude gevangenisstraf uitzitten. De rechtbank sprak van W. vrij van oplichting.

  Het verkondigen van grootspraak en leugens is in de ogen van de drie rechters geen oplichting. Vorige week eiste het Openbaar Ministerie (OM) nog 2,5 jaar cel. Vijf leveranciers blijven met een schade van 25.000 euro zitten. Zij moeten naar de burgerrechter om hun gelijk te halen.

  Anthonie van W. liet in zijn 38-jarige leven al een spoor van oplichtingen achter. Het leverde de man eerder 7 jaar gevangenisstraf op. Van W. noemt zichzelf hertog, maar documenten die het bewijs daarvoor moesten leveren, bleken vervalst. Hoewel de kerkelijke bruiloft niet doorging, had de bruid voor de burgerlijke stand in Brugge toen al ja gezegd. Onduidelijk is of het huwelijk officieel nog bestaat, omdat het werd gesloten op basis van valse papieren.

  Een deel van de zittingen bij de rechtbank vond achter gesloten deuren plaats vanwege W's veiligheid. Mogelijk naar aanleiding van zijn getuigenis in de Nomadszaak, een zaak tegen enkele leden van de Limburgse Hells Angels.

  De nephertog, met voorheen de naam Anton de B., kreeg enige jaren geleden een nieuwe identiteit en het dringende advies niet meer naar Nederland terug te keren. De man gebruikte echter zijn nieuw verworven identiteit om door te gaan met z'n criminele activiteiten.

  Inmiddels zijn er vanuit Belgiƫ, Ierland en Engeland verzoeken gekomen bij justitie om informatie. Mogelijk wordt hij ook in deze landen vervolgd.

  Het OM beraadt zich nog op een eventueel hoger beroep.

  (ANP)

 • Ook interessant